09 20 okt. '24

Marco Beltrami is centrale gast World Soundtrack Awards op Film Fest Gent 2019

Beltrami headshot
Nieuws 28 mrt. 2019
Op 18 oktober verwelkomt de World Soundtrack Awards Marco Beltrami, tweevoudig Oscar-genomineerde componist en één van de meest briljante filmcomponisten van zijn generatie, bekend om zijn unieke samenwerkingen met enkele van 's werelds meest gerespecteerde en iconische filmmakers zoals Kathryn Bigelow, James Mangold, Guillermo Del Toro, Wes Craven, Bertrand Tavernier, Tommy Lee Jones en Jean-François Richet.

De veelgeprezen Amerikaanse componist schreef onlangs nog de muziek voor de box-office hit 'A Quiet Place', genomineerd voor een Golden Globe voor Best Score, 'Velvet Buzzsaw' voor Netflix en de in 2019 Oscar-winnende documentaire 'Free Solo' van National Geographic.

Componist Marco Beltrami neemt de eer graag in ontvangst: "Ik voel me vereerd om voor mijn oeuvre te worden erkend door Film Fest Gent en de World Soundtrack Awards. Ik ben erg enthousiast om op deze maniereen aantal iconische componisten, die de voorbije jaren in Gent werden gelauwerd, te mogen opvolgen, waaronder Carter Burwell, Alan Silvestri, Angelo Badalamenti, Craig Armstrong en vele anderen."

In het kader van de komende editie van het World Soundtrack Awards organiseert Film Fest Gent een volledig concert ter ere van Marco Beltrami's filmwerk. Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé, zal de beste originele muziek van Marco Beltrami en Tamar-kali uitvoeren, begeleid door filmfragmenten op het grote scherm.

Veelzijdig componist

Marco Beltrami bouwde al snel een reputatie op als 'genrevernieuwer' met zijn niet-traditionele horror scores voor de 'Scream'-franchise. Het muzikale palet van Beltrami is inmiddels uitgebreid tot vrijwel alle filmgenres. De componist heeft voor zijn muziek verschillende lofbetuigingen ontvangen, waaronder twee Academy Award-nominaties voor Best Score: voor James Mangold's drama '3:10 to Yuma' en voor Beste Picture-winnaar 'The Hurt Locker'. In 2011 won Beltrami een Golden Satellite Award voor 'Soul Surfer'. Beltrami schreef ook de muziek voor de Marvel-film 'Logan', het thema voor de succesvolle videogame 'Fortnite' en 'First They Killed My Father' van Angelina Jolie.

Muziekdirecteur Dirk Brossé over de keuze voor Beltrami: "We zijn verheugd om Marco Beltrami te verwelkomen op het World Soundtrack Awards concert in Gent! Hij is momenteel een van de meest all-round componisten wiens muziek zich beweegt binnen de meest uiteenlopende muziekstijlen en genres. Marco's uitgebreide orkestrale kleurenpalet varieert van intieme transparante klankschakeringen, zoals zijn muziek voor 'The Three Burials of Melquiades Estrada' van Tommy Lee Jones, tot grote bombastische orkestrale uitspattingen zoals zijn scores voor blockbusters 'World War Z' of 'Ben-Hur'. Met aandacht voor melodie en geobsedeerd door ritmes, beschikt Marco over een rijk palet van zowel akoestische als elektronische kleuren. Ik kijk erg uit naar deze editie!"

Samenwerkingen

Naast zijn creatieve en loyale samenwerkingen met legendarische 'genre-film-regisseurs' Wes Craven en Guillermo Del Toro, heeft Beltrami zijn stem ook ontleend aan unieke kaskrakers zoals 'Live Free of Die Hard', 'Terminator 3: Rise of the Machines', 'Gods of Egypt' and 'I, Robot'. Andere opmerkelijke en meeslepende scores zijn 'The Homesman' en 'The Three Burials of Melquiades Estrada' geregisseerd door Tommy Lee Jones, de zombiekomedie 'Warm Bodies' van Jonathan Levin, 'Snowpiercer' met Chris Evans en geregisseerd door Joon-ho Bong, Brad Pitts actiethriller 'World War Z', maar ook 'The Wolverine' van James Mangold, evenals een paar interessante samenwerkingen met Europese regisseurs: 'The Drop' van Belgische trots Michaël R. Roskam, 'In the Electric Mist' van de internationaal befaamde Franse regisseur Bertrand Tavernier en zowel 'L'Ennemi Public N°1' en 'L'Instinct du Mort' van de Franse filmmaker Jean-François Richet.

Recentelijk werkte Marco Beltrami nog de scores van een aantal spraakmakende producties af, waaronder voor William Eubanks 'Underwater' en 'Ford v. Ferrari', geregisseerd door James Mangold en met in de hoofdrollen Christian Bale en Matt Damon, de scifilangspeelfilm 'Gemini Man' van de Oscar-winnende regisseur Ang Lee, het controversiële 'Extremely Wicked, Shockingly Vile, and Evil' waarin Zac Efron de rol van seriemoordenaar Ted Bundy vertolkt en 'The Twilight Zone' van Jordan Peele. Beltrami schrijft momenteel de originele muziek voor 'The Englishman'.

Discovery of the year

Film Fest Gent verwelkomt ook de in Brooklyn geboren muzikant-componist Tamar-kali, die vorig jaar tijdens de World Soundtrack Awards de prijs 'Discovery of the Year' won voor de Oscar-genomineerde film 'Mudbound' van Dee Rees. Als onafhankelijk kunstenaar en componiste, staat ze bekend om haar eigen unieke en alternatieve geluid, waarbij ze klassieke orkestmuziek combineert met post-punk-invloeden.

Haar soulvolle, intense stem, bereik en veelzijdigheid bracht haar tot op verscheidene, internationale podia in samenwerking met een gevarieerde lijst van artiesten van Vernon Reid en Roger Waters tot Vijay Iyer en Me'shell Ndegeocello. Haar tweede filmscore voor 'Come Sunday', met in de hoofdrol Chiwetel Ejiofor en Martin Sheen, debuteerden vorig jaar op Sundance Festival en werden in april 2018 uitgebracht in de bioscoop en op Netflix. Tamar-kali werkte net de score of voor het nieuwste project van regisseuse Dee Rees: 'The Last Thing He Wanted'.

19e World Soundtrack Awards
Met muziek van Marco Beltrami & Tamar-kali
Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé
18 oktober 2019 - Capitole Gent

Koop hier tickets.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?