09 20 okt. '24

Lumière wint ondernemersprijs van Europa Cinemas

Close 2 filmgrab
Nieuws 07 dec. 2022
Lumière, het in Gent gevestigde filmbedrijf dat films en televisieseries produceert, vertoont en verdeelt, en dat dit jaar onder andere Lukas Dhonts film 'Close' verdeelt, wint de Europa Cinemas Award van ‘Ondernemer van het jaar’.

Europa Cinemas is een in 1992 opgericht netwerk van Europese bioscopen die er zich toe verbinden om een aanzienlijk deel van hun vertoningen voor te behouden aan niet-nationale Europese films en om activiteiten voor een jong publiek op te zetten. Elk jaar onderscheiden de Europa Cinemas Awards de beste bioscopen van het netwerk in de categorieën programmering, ondernemer en jonge publiekswerking. De prijs voor Lumière werd in Parijs overhandigd tijdens de 22ste Europa Cinemas Network Conferentie.

Volgens Benny Salaets, CEO van Lumière, “waardeert en bekroont Europa Cinemas ons bedrijf voor haar continue zoektocht naar nieuwe modellen in het brengen van mooie Europese en Vlaamse cinema naar een zo breed mogelijk publiek. Het is een fikse schouderklop die ons als culturele ondernemers weer een bom energie geeft”.

Profiel

Lumière ging in 1996 van start toen Alexander Vandeputte en Jan De Clercq Secret and Lies van Mike Leigh vertoonden in een gehuurde theaterzaal in Brugge. Daaruit groeide de stadsbioscoop Lumière Brugge. Inmiddels telt Lumière naast Brugge nog stadsbioscopen in Mechelen en Antwerpen. Iedere bioscoop heeft zijn eigen profiel en is lokaal ingebed.

Europa Cinemas kwam er op initiatief van dertig bioscoopuitbaters en met steun van de Europese Commissie en het Franse CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée). In dertig jaar tijd is het uitgegroeid tot een netwerk van 1.217 bioscopen met 3.059 schermen in 42 landen. Europa Cinemas verleent operationele en financiële steun aan de leden.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?