10 21 okt. '23

Lukas Dhont trekt met debuutfilm 'Girl' naar Cannes

Girl1
Nieuws 12 apr. 2018
Met zijn selectie voor Un Certain Regard in Cannes komt Lucas Dhont met zijn debuutfilm ‘Girl’ prominent op het internationale filmforum.

“Ongelooflijk blij met het parcours dat ik met ‘Girl’ heb mogen afleggen” en “‘Girl’ in de officiële selectie van Cannes is niets minder dan een heel gewaagde droom die werkelijkheid wordt”’. Zo reageren respectievelijk regisseur Lukas Dhont en producent Dirk Impens tegenover het VAF nadat bekend werd dat ‘Girl’ in Cannes in de sectie Un Certain Regard zal worden vertoond. Voor Lukas Dhont is de selectie het beginpunt van een veelbelovende filmcarrière en voor Dirk Impens een eindpunt want ‘Girl’ is de laatste film van zijn productiehuis Menuet.

Dans en identiteit

Toch is Lukas Dhont lang geen onbekende in de filmwereld. Hij studeerde af aan het KASK in 2014 en zijn kortfilms ‘Corps perdu’ en ‘L’infini’ werden op Film Fest Gent vertoond en kregen er respectievelijk een eervolle vermelding en de prijs voor de beste Belgische Studentenkortfilm. Dhont zelf maakte in 2011 deel uit van de jongerenjury op het festival. Zijn veelvuldig bekroonde korte films kenden zowel een nationale als een internationale carrière.

Met ‘Girl’ zet hij de exploratie verder van thema’s als dans en identiteit die ook al in zijn kortfilms aan bod komen. In ‘Girl’ maken we kennis met de vijftienjarige Lara die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld maar ook zichzelf en haar tegenstribbelend lichaam. Lara is immers als jongen geboren.

Residentie

Het scenario van ‘Girl’ schreef Lucas Dhont samen met theatermaker Angelo Tijssens en daarbij verbleef hij enkele maanden in Parijs in de Résidence du Festival. Daar brengt het Festival van Cannes zes maanden lang zes veelbelovende scenaristen of regisseurs samen om er in een internationaal gezelschap aan hun project te werken. In de loop van het productieproces kreeg ‘Girl’ financiële aanmoedigingsprijzen op het Filmfestival van Les Arc en op de door FFG gehoste CONNeXT in Gent.

Voor de choreografie deed Lukas Dhont een beroep op Sidi Larbi Cherkaoui en de voornaamste rollen in de film worden vertolkt door Victor Polster (Lara) en Arieh Worthalter (vader). Daarnaast zijn er belangrijke rollen voor Valentijn Dhaenens en Katelijne Damen.

In een reactie op de Cannesselectie feliciteert Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz de filmmakers en crew met deze topprestatie en beklemtoont dat dankzij de investeringen in de Vlaamse audiovisuele productie onze regio op internationaal niveau meespeelt. “Proficiat aan iedereen die meewerkte aan dit knap stukje cinema”, aldus nog de minister.

Het is al van 1989 met ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus geleden dat er een majoritair Vlaamse film geselecteerd werd voor Un Certain Regard. Daar komt vooral aanstormend jong talent aan bod of films die nieuwe trends aankondigen of vernieuwend overkomen. Veelal zijn het ook films die in balans lagen voor de officiële competitie. Deze ‘wachtkamer’ heeft ook een eigen jury die o.a. de Prix Un Certain Regard toekent. Oscarwinnaar Benicio del Toro van ‘Traffic’ is de juryvoorzitter. Daarnaast maakt ‘Girl’ ook nog kans op de Caméra d’ Or, de prijs voor de beste debuutfilm. De jury voor die prijs staat onder leiding voor de Frans-Zwitserse Ursula Meier.

‘Girl’ is een productie van Menuet in coproductie met het Belgische Frakas Productions en het Nederlandse Topkapi Films. Vorig jaar kondigde Dirk Impens aan dat hij zal stoppen als producent. Met onder andere ‘Daens’, ‘De Helaasheid der dingen’ en ‘The Broken Circle Breakdown’ drukte hij zijn stempel op de Vlaamse filmindustrie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?