09 20 okt. '24

LOS ANGELES VICE VERSA

15 dec. 2003
Van 25 februari tot en met 3 maart 2004 wordt in Film-Plateau en ArtCinema Off Off het film -en lezingproject LOS ANGELES VICE VERSA georganiseerd.

Los Angeles is een van de meest gefotografeerde en gefilmde steden van de wereld. Als een 'mega-city' is het ook een oord waar de relatie tussen realiteit en representatie zich vaak vermengt. Los Angeles functioneert in een constant idioom van verandering.

Het project LOS ANGELES VICE VERSA, georganiseerd door Desire Productions v.z.w. en samengesteld door Cis Bierinckx, focust zich op de kijk die Hollywood en niet Amerikaanse filmmakers op Los Angeles hebben en hoe de stad in hun films niet enkel als decor functioneert maar zelf een imaginaire rol aanneemt. Los Angeles is een stad die tot de inspiratie van cineasten spreekt en heeft in hun verbeelding vele metamorfoses ondergaan. Soms wordt de stad afgebeeld als een nostalgisch en natuurlijk oord van zonde zoals in 'Chinatown'; af en toe als een subliem futuristische bakermat zoals in ''Blade Runner', of als iets unieks doorheen de eerder toeristische kijk van buitenlandse regisseurs zoals o.a. in Jacques Demy's 'Model Shop' of in Antonioni's 'Zabriskie Point'. Daarnaast is er gelukkig ook de meer realistische en direct onthullende bespiegeling van locale cineasten die omwille van hun culturele identiteit in de marge werken en zich zonder franjes richten op facetten en problematieken van hun specifieke samenleving.

Het project LOS ANGELES VICE VERSA start op woensdag 25 februari om 20 uur in het Film-Plateau met de onderhoudende en doorgronde filmstudie 'Los Angeles Plays Itself' van Thom Andersen. In deze documentaire geeft Andersen zijn persoonlijke commentaar op de stad waarin hij wandelt, observeert en leeft. Zijn analytische benadering van Los Angeles, die balanceert tussen fascinatie, liefde en haat, wordt ondersteund door zorgvuldig geselecteerde beelden uit de filmgeschiedenis.

Aansluitend op deze boeiende compilatiefilm zullen fictie films, experimentele documentaires en video's worden vertoond die op verschillende manieren inspelen op de chemie van de stad Los Angeles. Het film en lezing project LOS ANGELES VICE VERSA wil met deze films zich via cinematografische visies verdiepen in de identiteit en de representatie van de stad Daardoor richt het project zich niet louter tot de echte filmfanaat, maar eveneens tot een publiek met een belangstelling voor urbanisatie, architectuur, sociologie, populaire cultuur en grootstedelijke identiteit. Het filmprogramma omvat o.a. werken van James Benning, Jacques Demy en enkele zelden vertoonde realistische prenten gerealiseerd door locale regisseurs als Kent Mackenzie's 'Exile' en 'Billy Woodberry's 'Bless Their Little Hearts', die op vrijdag 27 februari om 20 uur in het FilmPlateau zelf zijn opmerkelijke en aangrijpende film zal komen voorstellen.

Om het project te duiden zal Steven Jacobs, Los Angeles specialist en verbonden aan het GUST (Ghent Urban Studies Team), op vrijdag 27 februari om 14u in Film-Plateau, in zijn lezing praten over het algemene beeld van LA in de architectuurtheorie en theorie van de stedenbouw en hoe deze beelden zich verhouden tot de artistieke representaties van deze stad in de fotografie en film. De toegang is gratis.

Een flyer met het gedetailleerd programma vindt u hier.

Tickets: 5 euro / 4 euro

Organisatie: Desire Productions v.z.w.

Curator: Cis Bierinckx

met medewerking van: Film-Plateau, Universiteit Gent, KASK-Hogeschool Gent, Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, ArtCinema Off Off, Transmedia Postgraduaat in Hogeschool Sint-Lukas Brussel

Gesteund door: Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap-afd. Film en Media, US Embassy-Brussel

Info: Cis Bierinckx, 0474/69 15 03, e-mail: cis.bierinckx@pandora.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?