11 22 okt. '22

Lisa Spilliaert met Spilliaert naar Marseille

Spilliaert still
Nieuws 22 jun. 2022

De korte experimentele documentaire Spilliaert van Lisa Spilliaert is geselecteerd voor het Festival International du Documentaire de Marseille dat van 5 tot 11 juli 2022 plaats heeft in de Franse havenstad. Spilliaert wordt in wereldpremière vertoond in de Flash-competitie voor avontuurlijke cinema.

In haar documentaire onderzoekt Lisa Spilliaert haar, mogelijk fictieve, bloedverwantschap met de vermaarde Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert. In een zoektocht naar de oorsprong van haar artistieke identiteit ontpopt de filmmaker zich als genealoog en als rapdichter. Is ze voorbestemd om een artistiek leven te leiden? Is kunstenaarschap erfelijk?

Twee culturen

Lisa Spilliaert werd in 1990 in Tokio geboren. Haar moeder is Japans, haar vader Belg. Ze groeide op in Japan en kwam op haar 17de naar België en studeerde fotografie aan het KASK School of Arts. De persoonlijke dialoog tussen twee culturen vormt een rode draad doorheen haar fotografisch werk en haar films. Op de vraag of ze verwant is met Léon Spilliaert antwoordt Lisa Spilliaert dat ze met een dergelijke familienaam wel kunstenaar moest worden maar uit onderzoek blijkt dat verwantschap onzeker is. Spilliaert beweegt zich graag op de grens tussen fictie en fantasie. In haar jongste 29 minuten durende documentaire Spilliaert vertelt ze haar verhaal aan de hand van rapnummers die ze zelf brengt. Zo ontdekt ze ook de gelijkenissen en de verschillen tussen de vrijheid van de rapmuziek en de strikte structuur van de genealogie.

FIDMarseille wordt sinds 1989 jaarlijks georganiseerd en is een van de belangrijkste internationale filmfestivals in Frankrijk voor documentaires, fictie en experimentele cinema. In het verleden waren er films van o.a. Bas Devos, Vincent Meessen, Manon De Boer, Herman Asselberghs en andere Vlaamse regisseurs en kunstenaars te zien op het festival.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.