09 20 okt. '24

Lisa Spilliaert met Spilliaert naar Marseille

Spilliaert still
Nieuws 22 jun. 2022
De korte experimentele documentaire Spilliaert van Lisa Spilliaert is geselecteerd voor het Festival International du Documentaire de Marseille dat van 5 tot 11 juli 2022 plaats heeft in de Franse havenstad. Spilliaert wordt in wereldpremière vertoond in de Flash-competitie voor avontuurlijke cinema.

In haar documentaire onderzoekt Lisa Spilliaert haar, mogelijk fictieve, bloedverwantschap met de vermaarde Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert. In een zoektocht naar de oorsprong van haar artistieke identiteit ontpopt de filmmaker zich als genealoog en als rapdichter. Is ze voorbestemd om een artistiek leven te leiden? Is kunstenaarschap erfelijk?

Twee culturen

Lisa Spilliaert werd in 1990 in Tokio geboren. Haar moeder is Japans, haar vader Belg. Ze groeide op in Japan en kwam op haar 17de naar België en studeerde fotografie aan het KASK School of Arts. De persoonlijke dialoog tussen twee culturen vormt een rode draad doorheen haar fotografisch werk en haar films. Op de vraag of ze verwant is met Léon Spilliaert antwoordt Lisa Spilliaert dat ze met een dergelijke familienaam wel kunstenaar moest worden maar uit onderzoek blijkt dat verwantschap onzeker is. Spilliaert beweegt zich graag op de grens tussen fictie en fantasie. In haar jongste 29 minuten durende documentaire Spilliaert vertelt ze haar verhaal aan de hand van rapnummers die ze zelf brengt. Zo ontdekt ze ook de gelijkenissen en de verschillen tussen de vrijheid van de rapmuziek en de strikte structuur van de genealogie.

FIDMarseille wordt sinds 1989 jaarlijks georganiseerd en is een van de belangrijkste internationale filmfestivals in Frankrijk voor documentaires, fictie en experimentele cinema. In het verleden waren er films van o.a. Bas Devos, Vincent Meessen, Manon De Boer, Herman Asselberghs en andere Vlaamse regisseurs en kunstenaars te zien op het festival.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?