09 20 okt. '24

Lifetime Achievement Award voor Agnes Varda

30 jun. 2006
Tijdens het 33ste Filmfestival Gent zal de Franse regisseuse Agnes Varda een Joseph Plateau Lifetime Achievement Award ontvangen. Als eerbetoon aan Varda, toont het filmfestival een retrospectieve met haar belangrijkste filmwerk. In samenwerking met het S.M.A.K. zullen ook twee van haar recente video-installaties te zien zijn in Gent.
Agnes Varda is de leading lady van de Franse Nouvelle Vaque beweging die het Europese filmpubliek in de jaren vijftig en zestig wist te bekoren. Met films als La Pointe-courte (1956), Cleo from 5 to 7 (1961), en Le Bonheur (1956) toonde Varda dat ze even getalenteerd was als die andere Nouvelle Vague iconen, François Truffaut en Jean-Luc Godard. Een retrospectieve met een selectie van haar belangrijste werk zal te zien zijn in de sectie Geheugen van de Film tijdens het 33ste Filmfestival Gent. Voor haar impressionante carrière zal Varda in Gent bovendien de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award ontvangen. Tijdens eerdere edities ging die prijs al naar Robert Altman, Tony Curtis, Sir Peter Ustinov, Jeanne Moreau, Alain Resnais, Lord Richard Attenborough en Stanley Donen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?