09 20 okt. '24

Lifetime Achievement Award - Krzysztof Penderecki

Penderecki krrzysztof 1
Nieuws 28 aug. 2019
Op 18 oktober vinden de jaarlijkse World Soundtrack Awards plaats. Dit jaar is Krzysztof Penderecki ook van de partij. Bekend van zijn originele en aparte muziekstukken, kan Penderecki wel eens de indrukwekkendste componist van de 21ste eeuw worden genoemd. Penderecki werkte in de loop van zijn carrière samen met wereldberoemde regisseurs, zoals Stanley Kubrick, Martin Scorsese en David Lynch.

Al meer dan een halve eeuw pakt Penderecki uit met zijn composities. Doorheen zijn carrière is zijn sound sterk geëvolueerd, maar één ding is niet veranderd: Penderecki creëert unieke composities die zo weinig mogelijk gebaseerd zijn op bestaande werken, ondanks een lange lijst klassiekers die hij tot zijn inspiratiebronnen rekent: Beethoven en Bach, maar ook minder bekende namen. Zo herken je in Pendereckis werk hommages aan 16e eeuwse composities, maar ook aan Poolse folknummers.

Een handelsmerk van Penderecki is polyfonie. Pendereckis oeuvre wordt soms als moeilijk aanzien, maar toch is hij erin geslaagd om al meer dan 60 jaar een groot internationaal publiek te boeien.

"Penderecki is één van de meest markante componisten uit de recente muziekgeschiedenis. Zijn muziek heeft die geschiedenis een andere richting gegeven. Ik heb het genoegen gehad hem persoonlijk te mogen leren kennen. Een warm, openminded en integer man wiens muziek steeds een onuitwisbare indruk nalaat." -Dirk Brossé, componist en dirigent van Brussels Philharmonic

Krzysztof Penderecki wordt vaak beschouwd als zowel een postromantische als een avant-gardecomponist. Zijn stukken uit de jaren '50 en '60 sluiten eerder aan bij de avant-gardestroming. Zijn bombastische en overweldigende composities zoalsPolymorphia voor Stanley Kubricks 'The Shining' contrasteren duidelijk met Pendereckis latere composities in de postromantische stijl.

De meerstemmigheid van Pendereckis composities zorgt ervoor dat de werken perfect aan het horrorgenre kunnen worden gekoppeld. Polyfonische chaos en een intense strijkersklank bij scènes met bloedzuigers en klopgeesten doet de spanning alleen maar stijgen bij de kijker.

Film Fest Gent plaatst Pendereckis impressionante carrière in de kijker tijdens het World Soundtrack Awards Gala. Penderecki ontvangt de 'World Soundtrack Lifetime Achievement Award' en Pendercki en gasten zullen kunnen genieten van een live-uitvoering van een selectie van Pendereckis composities.

Brussels Philharmonic, gedirigeerd door Dirk Brossé, voeren naast stukken van Krzysztof Penderecki ook werken van Marco Beltrami, Tamar-kali & Frédéric Devreese op. Scènes uit de films waarvoor de scores gecomponeerd werden, zullen op groot scherm worden geprojecteerd.

Koop hier je tickets voor de 19e World Soundtrack Awards!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?