Lezing op 4/10 over Miklós Jancsó

18 1937 gallery 2
Verhalen 02 okt 2018
Ben je al helemaal in de Film Fest Gent-sfeer, maar helaas nog tevergeefs? Spring dan zeker eens binnen bij de lezing over Miklós Jancsó van Vormingplus op 4 oktober in De Krook. De lezing sluit aan bij de focus op Hongarije en het tribute to Miklós Jancsó in de Classics-sectie.

Miklós Jancsó is één van de grote cineasten uit de filmgeschiedenis, maar om diverse redenen is zijn werk veel te onbekend. Film Fest Gent 2018 past daar een mouw aan met een retrospectieve, waarin vijf meesterwerken van de Hongaarse regisseur worden getoond: 'The Confrontation' (1969), 'The Round-Up' (1965), 'The Red and The White' (1967) en 'Red Psalm' (1971) en 'Winter Wind' (1969).

Jancsó is een meester van long takes die gepaard gaan met een complexe, choreografische mise-en-scène van talloze personages. Hij toont personages vanop afstand, wat een onderkoelde indruk kan geven. Zijn ogenschijnlijk ongevoelige films geven bij nader inzien blijk van een intense emotionele kracht.

"Niemand in de geschiedenis maakte beter gebruik van lange, spanning-genererende takes. Toch zou het verkeerd zijn om hem louter als een estheet af te schilderen, hoe subliem de formele kwaliteit van zijn werk ook is. Jancsó's strenge films zijn ook inhoudelijk zeer rijk omdat hij een kunstenaar is wiens werk diep verankerd zit in de geschiedenis, geografie en cultuur van zijn land." - Artistiek directeur Patrick Duynslaegher

Jancsó's films zijn ingebed in de bewogen Hongaarse geschiedenis en paren een unieke, modernistische stijl aan politiek engagement. Ze behandelen universele thema's als geweld, vernedering en het misbruik van macht.

Deze lezing aan de vooravond van Film Fest Gent is een goede voorbereiding op een uitgebreide kennismaking met Jancsó's unieke oeuvre. Inschrijven kan hier.