09 20 okt. '24

Leuven Kort maakt deel uit van “The END”

Foto THE END
Nieuws 15 mrt. 2023
Kortfilmfestival Leuven maakt vanaf nu deel uit van een zes leden tellend samenwerkingsverband ter bevordering van filmkritiek en publieksparticipatie. De bedoeling is om het kritische debat en de intensieve betrokkenheid bij de Europese film te bevorderen.

Zes kortfilmfestivals uit Duitsland, Oostenrijk, Italië, België, Slovenië en Litouwen bundelen hun krachten in het European Network for Film Discourse (The END). De nieuwe alliantie is nauw verbonden met het succesvolle online magazine Talking Shorts en ontvangt de komende twee jaar EU-financiering via het Creative Europa-Media programma. Door middel van coöperatieve workshops en andere collectieve activiteiten wil men het kritisch filmdiscours door en voor een jongere generatie bevorderen en een nieuw publiek vertrouwd maken met het bloeiende Europese filmlandschap.

Knipoog

Dat het netwerk zichzelf met een knipoog het acroniem The END heeft gegeven is niet voor niets zegt netwerkcoördinator Anne Gaschütz uit Dresden in een persbericht. “Zowel Europese cinema als filmkritiek worden graag doodverklaard en dit nieuwe platform wil dat actief tegengaan. Wanneer in de klassieke cinema The End verschijnt, betekent dat meestal ook het begin van de discussie over de film”, voegt Gaschütz daaraan toe.

Het aanbod voor aspirant-filmcritici begint in april en juni met de eerste van drie tandemworkshops per jaar. Onder leiding van gevestigde filmjournalisten en –docenten leren de deelnemers aan de hand van korte films en filmprogramma’s de grondbeginselen van de filmkritiek. De eerste tandem in Wenen en Dresden is al volgeboekt. De andere data volgen binnenkort.

Een selectie van de workshopteksten zal worden gepubliceerd op het platform Talking Shorts. Het online magazine werd in 2019 geïnitieerd door Filmfest Dresden en Vienna Shorts en kreeg tijdens de pandemie Europese bekendheid door de kortfilmreeks ‘My Darling Quarantine’. In samenwerking met Talking Shorts zal The END een nieuwe filmprijs ter waarde van 1.000 euro uitreiken.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?