09 20 okt. '24

'Les Misérables' opent 46ste Film Fest Gent

Les miserables 2 c srab films rectangle productions lyly films h 2019 1
Nieuws 03 sep. 2019
Dinsdag 8 oktober 2019 opent de 46e editie van Film Fest Gent met de vertoning van ‘Les Misérables’. Regisseur Ladj Ly maakte met zijn speelfilm eerder dit jaar al een daverend debuut in Cannes, waar hij de Juryprijs won.

Parijzenaar Ladj Ly vernoemde zijn eerste langspeelfilm niet toevallig naar de gelijknamige romanklassieker van Victor Hugo. Hugo's naturalistische meesterwerk 'Les Misérables' speelt zich grotendeels af in Montfermeil: de achterbuurt van Parijs waar Ly zelf geboren en getogen is. De verpauperde buitenwijk is meteen ook het decor voor Ly's fictiedebuut. De film - die zich in 2018 afspeelt en inspiratie haalt uit de rellen in de buitenwijken van Parijs in 2005 waarbij het tot gewelddadige confrontaties kwam tussen jongeren en de politie - toont de kijker dat de klassenstrijd waar Hugo over schrijft, vandaag nog steeds brandend actueel is.

Politieagent Stéphane (Damien Bonnard) heeft er geen idee van hoe het er dagelijks aan toe gaat in de Parijse banlieuegemeenten totdat hij in het antimisdaadkorps van Montfermeil terechtkomt. Samen met zijn ervaren collega’s Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djibril Zonga) probeert hij het geweld in Montfermeil te onderdrukken. Al gauw ondervindt Stéphane hoe vijandelijk de lokale bendes tegenover elkaar en de politie staan. Op een dag filmt een drone een arrestatie die uit de hand loopt. Deze beelden dreigen de malaise van deze Franse achterbuurt aan het daglicht te brengen.

Ly's speelfilm is gebaseerd op zijn gelijknamige kortfilm uit 2017. Objectief over Montfermeil rapporteren - Ly is ook documentairemaker - is een rode draad doorheen Lys carrière. In ‘Les Misérables’ brengt Ly verschillende etnische en sociale groepen in beeld zonder dat hij poogt hen in een goed daglicht te stellen. Anderzijds wordt ook geen enkele partij zwart gemaakt.

Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent, is heel opgetogen over de openingsfilm: “‘Ly's ‘Les Misérables' is eerst en vooral een zeer pakkende film. Verder spelen relevante maatschappelijke thema’s zoals radicalisering in deze film een belangrijke rol. Op het programma van de 46ste editie staan nog meer films die het thema radicalisering vanuit verschillende hoeken benaderen. Wat er zo bijzonder is aan Ly's film is dat de film voor nuance pleit. Er is geen enkele partij die door Ly wordt voorgetrokken, de nuance geldt voor alle partijen.”

Les Misérables’ werd geproduceerd door SRAB Films, en is een coproductie van Rectangle Productions en Lyly Films. En zal door Paradiso Filmed Entertainment op 20 november in de Belgische zalen uitgebracht worden.

Het 46ste Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober. ‘Les Misérables’ opent op dinsdag 8 oktober het festival.

Koop je ticket via deze link!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?