Leren (door te) kijken

Klankworkshop Aifoon
Films zijn magisch, maar wat zouden ze zijn zonder geluid? Ooit al eens het geluid afgezet tijdens een spannende film of een romantische scène? In samenwerking met kunsteducatieve organisatie Aifoon organiseert Film Fest Gent dit jaar een reeks educatieve workshops rond geluid in film voor lagere scholen.
Tijdens de workshop kunnen de leerlingen actief meewerken aan het maken van geluiden op een filmfragment. Door te experimenteren met verschillende geluidsfragmenten probeert Aifoon op interactieve wijze de leerlingen een groter bewustzijn van hun omgeving en de kracht van geluid bij te brengen.
Aifoon komt met een mobiele geluidsstudio naar je klas en brengt een stukje film zonder klankband tot leven met eigen geluiden. Samen met de leerlingen wordt er op zoek gegaan naar bruikbare geluiden in de klasomgeving. De verzamelde geluiden worden vervolgens opgenomen en uitgetest op het beeldfragment om zo het effect van geluid op beeld te illustreren. Op deze manier wordt de magie van geluid gedemonstreerd en de leerlingen hun belevingniveau van geluid en film versterkt.
De workshop getuigt van een grote toegankelijkheid. Er is geen voorkennis nodig en de activiteiten zijn geschikt voor iedereen van het 4e, 5e en 6e leerjaar. We vragen ook dat iedere leerling een dagdagelijks geluidsobject van thuis naar de workshop meebrengt, hierdoor draagt iedereen individueel bij tot de constructie van de klankband. Verder wordt een toolkit voorzien om vooraf en na de workshop met de klas rond de impact van geluid op film zelf verder te werken.
Educatief project expo Martin Scorsese
Film Fest Gent presenteert een nieuw educatief project, een workshop waarin leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs samen met Gerrit Vosters van vzw Filmstof leren kijken naar de films van Martin Scorsese. Want wat maakt dat Scorsese – zowel inhoudelijk als vormelijk – één van de meest invloedrijke regisseurs uit de filmgeschiedenis is? Wat zijn terugkerende elementen in zijn oeuvre en waarin onderscheidt hij zich van anderen? De workshop sluit af met een bezoek aan de expo in het Caermersklooster. De workshop kan ook geboekt worden door verenigingen en andere groepen.
Gerrit Vosters, germanist van opleiding en master in filmstudies & visuele cultuur, is al 18 jaar leraar Nederlands, Engels en filmanalyse aan het H. Pius X-instituut in Antwerpen. Daarnaast werkt hij als freelancer voor de educatieve cel van de Vlaamse Dienst Voor FilmCultuur. In dat kader ontwikkelt hij kijkworkshops over film en beeldtaal.
Workshop + bezoek expo
Vanaf 16 oktober tem 23 januari, telkens op woensdag en donderdag.
€9 per deelnemer, gratis voor begeleidende leerkrachten.
Ook mogelijk voor verenigingen en andere groepen.
Info en inschrijvingen via info@filmfestival.be