09 20 okt. '24

Leonardo van Dijl gaat met Julie zwijgt Canneswaarts

Julie zwijgt still
Nieuws 16 apr. 2024
Het speelfilmdebuut, Julie zwijgt (Julie Keeps Quiet), van Leonardo van Dijl is geselecteerd voor de Semaine de la Critique op het filmfestival van Cannes. Dit is de oudste nevensectie van het festival en besteedt vooral aandacht aan eerste en tweede films. Samen met zijn Franse collega Antoine Chevrollier is hij de enige Europese regisseur in de zeven films tellende competitie.

Net als zijn korte films, het op Film Fest Gent vertoonde Umpire en zijn in Cannes vertoonde Stephanie, speelt Julie zwijgt zich af in de wereld van de sport. Het scenario werd geschreven door Leonardo van Dijl en actrice Ruth Becquart en gaat over de beloftevolle tennisster Julie die bij een prestigieuze club speelt en wiens leven volledig in het teken van tennis staat. Wanneer de coach die haar naar de top kan brengen plots wordt geschorst, worden alle spelers van de club aangemoedigd om hun verhaal te vertellen. Maar Julie beslist te zwijgen...

Haarscherp

Volgens Ava Cahen, de gedelegeerd bestuurder van de Semaine, Is “de haarscherp geschreven en geregisseerde, op en top moderne film, een meeslepend en filmisch bewijs dat iemands waarheid spreken geen geringe prestatie is”.

Nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck vertolkt de titelrol in dit speelfilmdebuut. Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron nemen de overige rollen voor hun rekening. Nicolas Karakatsanis stond achter de camera, Bert Jaccobs monteerde de film en Caroline Shaw componeerde de muziek.

Erkenning

In een persbericht zegt Leonardo van Dijl dat hij “enorm blij is de met selectie en de erkenning van zijn film waarvoor hij grenzeloos is gegaan en waar hij nog altijd samen met zijn ploeg hard aan het werken is. Julie zal gehoord en gezien worden en haar verhaal zal door heel de wereld worden ontdekt."

Co-scenarist en acteur Ruth Becquart zegt van haar kant “dat ze zo intens genoten heeft van het hele proces. Meer dan ik had durven dromen want ik heb als schrijver én als actrice zorg mogen dragen voor Julie. Ik heb haar met alle liefde die ik heb als mens, moeder en artiest kunnen steunen in haar beklijvende tocht van zwijgen naar spreken. Dat we in Cannes in wereldpremière gaan en daar als team de film aan het grote publiek kunnen voorstellen is fantastisch."

Producenten Gilles De Schrijver, Gilles Coulier, Wauter Sap en Roxanne Sarkozi van De Wereldvrede hebben het over “een droomstart voor Julie zwijgt”. Als debuut komt de film in aanmerking voor de Caméra d’Or, de prijs voor de beste eerste film over alle secties heen. In 2018 werd die gewonnen door Lucas Dhont met Girl. Paradiso film zal Julie zwijgt in de Benelux in de zalen brengen.

Young Hearts

Het speelfilmdebuut van Anthony Schatteman, Young Hearts, is geselecteerd voor Cannes Ecrans Juniors, een programma voor jeugdfilms samengesteld door Cannes Cinéma. De film ging eerder dit jaar op de afgelopen Berlinale in wereldpremière en kreeg er een speciale vermelding van de Generation Kplus-kinderjury.

In het professionele luik Cinéma de Demain, waar nieuwe kortfilmprojecten in de kijker worden gezet om de ontwikkeling en de productie te ondersteunen, is ten slotte ook Vlaams werk geselecteerd. Pithead, een korte fictiefilm in ontwikkeling van Wannes Vanspauwen en Pol De Plecker is geselecteerd om te worden gepitcht in het Focus Script-programma. Pithead wordt geproduceerd door Animal Tank.

Young Hearts still
Young Hearts
DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?