10 21 okt. '23

Leipzig ontvangt Vlaamse documentaires

P1bt9sfgfl100f1sb4jj8dkn1ebm1
Nieuws 25 okt. 2017

Op DOK Leipzig, een van de oudste en meest toonaangevende internationale documentairefestivals, maken ‘Displaced’ van Volkan Üce en ‘When the Bull Cried’ van Karen Vázquez Guadarrama en Bart Goossens kans op de hoofdprijs in de internationale competitie voor lange documentaires.

In ‘Displaced’ volgt de Belgisch-Turkse regisseur Volkan Üce vier Belgische en Nederlandse Turken die naar Istanbul verhuizen omdat ze zich aangetrokken voelen tot de bruisende metropool en tot de aantrekkende Turkse economie. Ze verdragen ook niet langer de vooroordelen, de discriminatie en de onmogelijkheid om in België en Nederland tot een individu uit te groeien. Maar of ze in Istanbul een nieuwe thuis en identiteit zullen vinden? David Boulter van Tindersticks levert de soundtrack in deze poëtische documentaire.

‘When the Bull Cried’ is een meer uitgewerkte versie van ‘Flor de Mil Colores’, de korte documentaire waarmee Karen Vasquez Guadarrama zowel de prijs voor de beste Belgische studentenkortfilm won op Film Fest Gent als een VAF-wildcard in de wacht sleepte. Waar ze in de kortfilm de klemtoon legde op de struggle for life van Emiliana in een in de Andes gelegen mijndorp betrekt ze nu een groter deel van de bevolking in haar documentaire. Daarbij heeft ze veel aandacht voor rituelen in verband met leven en dood en het voortbestaan van de gemeenschap.

DOK Leipzig werd in 1955 opgericht en kreeg in 1995 ook een animatieluik. Het is inmiddels een belangrijk ontmoetingscentrum voor filmprofessionals.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.