10 21 okt. '23

‘Le fidèle’ gaat naar de Oscars

P1bop8v116k1ucj3rlhvmh146k1
Nieuws 28 aug. 2017

Met ‘Le fidèle’ als Belgische inzending voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film, heeft Michael R. Roskam een tweede Oscarinzending op zijn palmares staan. Met zijn debuutfilm ‘Rundskop’ sleepte hij zelfs een nominatie in de wacht. Of hem dat een tweede keer lukt, weten we op 23 januari 2018. De officiële uitreiking vindt plaats op 4 maart 2018.

Toen de jury de inzending bekend maakte reageerde de regisseur met “Dit had ik alleen maar kunnen hopen. Ik heb ongelooflijk goede herinneringen aan het ‘Rundskop’-avontuur en het is nauwelijks voor te stellen dat dit zich zou kunnen herhalen”. Hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts vond de keuze van de jury “heerlijk nieuws dat hem zo blij als een kind maakte”. “De film is nog niet eens gelanceerd in Venetië, Toronto en in België maar dit is alvast een geweldige start”, voegde hij daaraan toe.

Michel R. Roskams derde film is een donkere liefdestragedie die zich afspeelt tegen de achtergrond van een berucht Belgisch gangstermilieu. Naast Schoenaerts speelt de Franse actrice Adèle Exarchopoulos de vrouwelijke hoofdrol. Voor producent Bart Van Langendonck is ‘Le fidèle’ zijn derde Oscarinzending. Na de wereldpremière in Venetië gaat de film naar Toronto waar hij wordt voorgesteld met de Engelse titel ‘Racer and the Jailbird’. Op 4 oktober komt de film bij ons in de zalen.

“Dit had ik alleen maar kunnen hopen. Ik heb ongelooflijk goede herinneringen aan het ‘Rundskop’-avontuur en het is nauwelijks voor te stellen dat dit zich zou kunnen herhalen”

De jury voor de Belgische Oscarinzending bestond dit jaar uuit Dan Cukier (Univerciné), André Joassin (Cinematek), Isabelle Molhant (Casa Kafka), Jos Van den Bergh (Cinema Zuid), Catherine Wilmes (VRT) en werd voorgezeten door Maud Van de Velde (20th Century Fox).

Het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences bekijkt nu alle inzendingen en stelt in het najaar een shortlist van negen films samen. Daaruit worden maximaal vijf films genomineerd voor een Oscar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.