10 21 okt. '23

‘Land of the Enlightened’ op shortlist European Film Awards

P1aqc2amlq1bc742f13fr1amc54c1
17 aug. 2016
Na een indrukwekkend festivalparcours staat ‘The Land of the Enlightened’, de hybride documentaire van Pieter-Jan De Pue op de shortlist van 15 Europese documentaires die kans maken op een nominatie voor de European Film Awards. Daarnaast maken twee Nederlands-Belgische coproducties ‘A Family Affair’ van Tom Fassaert en ‘The Event’ van Sergei Loznitsa kans op een nominatie.

In zijn documentaire vermengt De Pue naadloos fictie en realiteit bij het volgen van een groep Afghaanse kinderen die Sovjetmijnen opgraven en ze verder verkopen terwijl Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken. De regisseur werkte zeven jaar aan deze verbluffende documentaire die op diverse internationale festivals hoge ogen gooide.

Tom Fassaert brengt in zijn ‘A Family Affair’ zijn eigen broze familiegeschiedenis in beeld en aan de hand van uniek archiefmateriaal blikt de Oekraïense regisseur Sergei Loznitgsa in ‘The Event’ terug op de in het begin van de jaren negentig mislukte staatsgreep in Moskou die in het einde van de Sovjet-Unie inluidde. De Cinematek trad op als coproducent.

Op de shortlist staat onder meer nog ‘A German Life’ de in de actualiteit staande documentaire over Brunhilde Pomsel de nu 105-jarige secretaresse van nazi kopstuk Joseph Goebbels.

De shortlist met 15 documentaires wordt jaarlijks samengesteld door een vijfkoppige jury die zich baseert op aanbevelingen van 10 vooraanstaande Europese documentaire festivals en individueel ingeschreven films. Leden van de Europese Film Academy kunnen nu door hun stem de lijst tot vijf genomineerden reduceren. Uiteindelijk wordt één film gekozen die op 10 december in het Poolse Wroclaw tot beste Europese documentaire wordt bekroond.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?