10 21 okt. '23

Koen Mortier scoort hattrick in Toronto

Engel 1
Nieuws 16 aug. 2018

Met de selectie van zijn derde film ‘Engel’ op het Toronto International Film Festival scoort Koen Mortier een hattrick. Ook zijn vorige films ‘Ex-drummer’ en ‘22 mei’ werden er vertoond.

In Toronto komt ‘Engel’ terecht in de Contemporary World Cinema-sectie voor niet-Engelstalige speelfilms en daarbij voelt Koen Mortier zich volgens persberichten “trots en gelukkig”. ‘Engel’ is gebaseerd op de ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten ‘ van Dimitri Verhulst. Het verhaal speelt zich af in Senegal waar de beroemde wielrenner Thierry de prostituée Fae ontmoet. Ze worden halsoverkop verliefd maar zitten allebei in een benarde situatie. Wellicht kan de liefde hen redden en beiden terug waardigheid bezorgen. Maar plots gedraagt Thierry zich vreemd en als hij uiteindelijk dood wordt aangetroffen, wordt Fae gearresteerd. Ze is echter onschuldig en keert, om verder te kunnen gaan met haar leven, terug naar de plaats waar alles begon.

Met deze poëtische film toont Koen Mortier de wereld, de dromen en angsten van Fae en wat ze meemaakte met de wereldberoemde wielrenner.

Uitgelezen plek

Producente Eurydice Gysel is eveneens blij met de internationale première van ‘Engel’ op het belangrijkste Noord-Amerikaanse filmfestival. Want: “de selectie op het Canadese A-list festival toont niet alleen de kwaliteiten van Koen als regisseur, maar is ook het bewijs dat het verhaal over de grenzen heen gaat. Toronto is eveneens de uitgelezen plek om partners aan te spreken voor Koens volgende film ‘Haunted’ gebaseerd op een boek van Chuck Palahniuk”.

De hoofdrollen worden vertolkt door Vincent Rottiers, Fatou N’Diaye, Paul Bartel en Aïcha Cissé. Nicolas Karakatsanis stond achter de camera.

Van boek naar film

‘Engel’ opent op 7 september het filmfestival van Oostende. Maar eerder is er op 27 augustus in de Oostendse Venetiaanse Gaanderijen de fototentoonstelling ‘Engel. Van Boek naar Film naar Boek’. Tot 13 september zijn er beelden uit de film te zien, begeleid door teksten uit ‘Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten’. Er komt ook een filmeditie van het boek. De film komt op 19 september in de zalen.

Naast ‘Engel’ is ook ‘Ce magnifique gateau’ van Emma De Swaef en Marc James Roels geselecteerd voor het Short Cuts-programma van Toronto. De documentaire, ‘Au temps où les Arabes dansaient’ van Jawad Rhalib, een Vlaamse coproductie, is dan weer te zien in de Docs-sectie van festival dat plaats heeft van 6 tot 16 september 2018.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.