09 20 okt. '24

Kidsproof naar de 50ste editie van Film Fest Gent!

Robot Dreams still
Nieuws 07 sep. 2023
Ook de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent is kidsproof! In samenwerking met jeugdfilmorganisatie JEF zorgt Film Fest Gent opnieuw voor een programmasectie op kindermaat, waar jong én oud meer dan welkom zijn. Op woensdag 11 oktober is er het Kidsproof Gala, waar kinderen de rode loper mogen kapen en de première beleven van de animatiefilm Robot Dreams (6+). Naar jaarlijkse gewoonte plant FFG familiepret op zondag (15 oktober) met Kidsproof Zondag. Dan staan er maar liefst drie filmvertoningen klaar voor de ganse familie, met de première van de Nederlandse roadmovie Kiddo (9+) als hoogtepunt.

Robot Dreams (6+)

Wat als je eenzaam bent in een metropool als New York? In het geval van Dog - een zachtaardige hond in het Manhattan van de jaren '80 - bestel je een bouwpakket om je eigen robot te maken. Wat geknutsel later heeft Dog eindelijk een vriend. Maar wanneer de twee gescheiden raken tijdens een noodlottige stranddag op Long Island, zijn ze opnieuw tot zichzelf veroordeeld.

Robot Dreams still 2

Drijvend op het ritme van zijn melancholische personages, eightiesmuziek en de sfeer van NYC, houdt Pablo Bergers eerste animatiefilm - gebaseerd op de gelijknamige graphic novel - het midden tussen de levensbeschouwingen van BoJack Horseman en de antropomorfe avonturen van Zootropolis. In een cleane tekenstijl die wat wegheeft van de strips van Hergé toont de Spaanse regisseur ons de fragiliteit van vriendschap en het leven in de grootstad. Vrienden hebben vaak geen woorden nodig, deze film doet het zelfs helemaal zonder.

Kidsproof Gala - 11 oktober

Op 11 oktober, vanaf 14:00, verwacht FFG alle kids op hun opperbest op de rode loper, want dan zijn zij de allereerste die Robot Dreams op het grote scherm mogen zien. Na de vertoning is er een chique receptie met randanimatie in het Film Fest Café op de festivalsite.

Kiddo (9+)

"Kiddo, dit is een kidnap." De mama van Lu is nogal excentriek en vooral ... afwezig. Lu woont in een pleeggezin en heeft een heuse mythe rond haar moeder gecreëerd: ze ruikt naar sinaasappel, is een stuntvrouw in Hollywood en communiceert via de sterren. Maar op een dag staat Lu's lang verloren moeder voor de deur met haar blauwe Chevrolet, klaar om haar dochter mee te nemen op een absurde roadtrip langs Poolse motels en kleurrijke parkings.

Kiddo still

Als badass outlaws op de vlucht (voor de realiteit) spiegelt het duo zich aan Bonnie & Clyde. Hoe langer ze onderweg zijn, hoe meer Lu beseft dat dit leven nergens naartoe leidt. In haar debuutfilm refereert de Nederlandse regisseur Zara Dwinger met haar speelse, energieke stijl gretig aan de klassieke Amerikaanse roadmovie. Tegelijk weet ze een grillig moeder-dochterportret hierin te verpakken dat ons leert dat het moeder-zijn niet iets van alles of niets is.

Kidsproof Zondag - 15 oktober

Op zondag 15 oktober kan is er de jaarlijkse Kidsproof Zondag, met drie films en met een workshop. Op het programma: Robot Dreams, Kiddo en een kortfilmcompilatie met echte Disneyklassiekers. Tussen de films door is er een workshop van Watch That Sound. Tijdens de workshop worden kinderen (en hun begeleiders) op weg geholpen naar hun eigen filmsoundtrack. Inschrijven kan vanaf 21 september.

Onafscheidelijke duo's (2+)

Wat verenigt een ijsbeer op zoek naar zijn moeder, een konijn dat haar jong vergezelt bij diens eerste stapjes, een laars die zijn voeten achterna rent en een katje dat altijd in de sporen van zijn baasje volgt? Onvoorwaardelijke liefde! Stuk voor stuk zijn ze onafscheidelijk. In deze kortfilmcompilatie voor de allerjongsten herinnert elk duo ons aan het belang van vriendschap en aan die ene persoon of dat ene dier zonder wie we zelf niet kunnen.

Onafscheidelijke duos still

Terwijl de duo's elkaar helpen bij kleine en grote taken of hindernissen, leren we meer over de wereld van de dieren, die uiterst fragiel kan zijn. Daarbij mogen we meegenieten van een rustige dag thuis, een avontuurlijke boswandeling, een lentedag in de natuur en een magisch fenomeen op de Noordpool. Elk van de vier films (overigens allemaal geregisseerd door vrouwen, of toch bijna) heeft een unieke animatiestijl die compleet verschilt van de vorige.

Rosa, de kleine bloemenfee (4+)

Elke ochtend opent Rosa, een onzekere maar plichtsbewuste bloemenfee, de bloemen van Zomerland waar de bijen op bezoek komen om van de nectar te smullen. Maar Rosa is eenzaam, al kan ze wel altijd terecht bij de muizen. Het liefst van al zou Rosa een vriend hebben om haar beschermende bloem mee te delen, toch durft ze daarvoor niet de ongekende gebieden van Zomerland te trotseren. Gelukkig ontmoet ze Silk, een enthousiaste vlinder met een hart voor avontuur.

Rosa de kleine bloemenfee still

Wanneer de bloemen verwelken en een gemene Steentrol zich de vrienden van Rosa toe-eigent, kan Rosa niet anders dan op tocht gaan om haar vrienden te redden. De boeken van Josefine Ottesen komen tot leven in deze lieflijke en kleurrijke animatie onder begeleiding van fantasierijke ballades die kinderen op de rand van hun stoel laten schuifelen.

Onder de blote hemel (10+)

Op een Nederlandse camping midden in het bos woont het tienjarige meisje Elvie samen met haar moeder. Elvie draagt zorg voor de dieren rondom hen en helpt haar opa (de laatste rol van de Belgische acteur Johan Leysen) met het runnen van de camping. Haar moeder is anders dan de meeste andere moeders en de twee moeten vaak wensen opgeven in hun relatie. Dat zorgt voor frustraties en eenzaamheid.

Onder de blote hemel still

De nieuwsgierige Elvie begint de wereld en mensen te zien op een manier die haar moeder niet begrijpt. Elke dag wordt ze een beetje groter en een beetje eenzamer. ‘s Nachts zoekt Elvie rust onder de blote hemel. Dit is de eerste lange film geregisseerd door Lilian Sijbesma. Zij werkte mee aan de prijswinnende kinderseries Dropje en Kabam! Ook met Onder de blote hemel won Sijbesma al een prijs, namelijk de Visser-Neerlandiaprijs voor het beste originele scenario in Nederland en Vlaanderen toen het filmen nog moest beginnen.

Scrapper (9+)

Georgie is een scrapper of vechter in elke zin van het woord. Na de dood van haar moeder woont het twaalfjarige meisje alleen. Aan de volwassenen in haar omgeving vertelt ze dat haar oom Winston Churchill voor haar zorgt, terwijl ze eigenlijk perfect op haar eigen benen kan staan. Om rond te komen, steelt ze fietsen die ze nadien samen met haar vriend Ali verkoopt. Daarnaast kan ze op Ali rekenen om de vooruitgang in haar rouwproces bij te houden.

Scrapper still

Wanneer haar vader - vertolkt door Triangle of Sadness-ster Harris Dickinson - plotseling opduikt in haar leven, beseft Georgie dat ze misschien toch niet zó ver staat in dat proces. De eerste langspeelfilm van Charlotte Regan behandelt ruwe, reële onderwerpen zonder daarbij ooit in tristesse te vervallen. De dromerige muziek van Patrick Johnson en de pastelkleuren in de cinematografie van Molly Manning Walker (How to Have Sex) ondersteunen de magisch-realistische kijk van Georgie op het afscheid van haar mama.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?