09 20 okt. '24

Kidsproof Gala, mini-concert en een pak heerlijke films op het Kidsproof-programma

schoolvoorstelling educatie kindjes sfeer rode loper
Nieuws 30 aug. 2022
Film Fest Gent en JEF zorgen ervoor dat de 49ste editie van Film Fest Gent weer helemaal kidsproof is. Op woensdag 12 oktober - daags na de openingsavond - mag de rode loper helemaal gekaapt worden door de jongste filmliefhebbers, tijdens de Kidsproof Gala-vertoning van Knor. Naar goede gewoonte serveert het festival op zondag 16 oktober een fijne familiefilm (Yuku en de Himalayabloem) met dit jaar een concert op kindermaat.

Film Fest Gent serveert opnieuw het grootste filmfestival van het jaar aan de kleinste filmfans. De Kidsproof-selectie is een bont allegaartje van magische, vertederende, muzikale en leerrijke verhalen met personages waarvan je geen afscheid zal willen nemen. Volg de tag ‘Kidsproof’ doorheen het programma en ontdek een selectie met niet enkel films over guitige varkentjes en musicerende muizen, maar ook over een eerste zomerliefde en ontluikende seksualiteit.

Knor (6+)

Wie wordt Koning Worst van de eeuw? Dat is dé hamvraag tijdens de worstwedstrijd in Mascha Halberstads debuut. De negenjarige Babs woont in een typisch Nederlands dijkdorpje met haar verveelde papa en haar overtuigd vegetarische mama en krijgt van de uit de States teruggekeerde opa Tuitjes het biggetje Knor cadeau.

Oink Press Still2

(Wan)smakelijk detail: opa is een ambachtelijke worstendraaier die lang geleden slaags raakte met een collega-slager en nu heimelijke plannen heeft. Babs is volledig weg van Knor, maar hij moet wel z'n puppydiploma behalen om bij het gezin te blijven. Na het bekroonde Munya in mij (2013) en een animatieclip voor The Prodigy imponeert Halberstad opnieuw met haar typerende, rafelige siliconen poppetjes. Knor – naar het kinderboek van Tosca Menten – is een vertederend avontuur gemaakt vanuit een garage die de filmmaker liet ombouwen tot een heuse animatiestudio.

& Kidsproof Gala (12 oktober - 13:30)

De première van Knor wordt feestelijk gevierd met een Kidsproof Gala. Jonge filmfans worden op de rode loper onthaald als echte filmsterren, zijn daarna bij de allereersten die deze stop-motionfilm op het grote scherm te zien krijgen en kunnen daarna genieten van een chique receptie i.s.m. Greenway in het Film Fest Café. Bovendien zakken de makers van de film speciaal af naar Gent om Knor persoonlijk aan het jonge filmpubliek voor te stellen. Wie genoeg heeft van al dat kijken, kan de wondere wereld van de special effects ontdekken met de levensgrote XL Greenkey Installatie van JEF.

Yuku en de Himalayabloem (5+)

Yuku, een kleine en speelse muis, leeft samen met haar familie in de kelder van een kasteel – waar de hongerige kat altijd om de hoek loert. Als oudste kind moet Yuku de voedselvoorraad bewaken, maar veel liever luistert ze naar haar oma, een meesterlijke verteller, om op een dag zelf zo'n verhalen te kunnen vertellen. Wanneer het einde van oma's leven nadert, is het tijd voor Yuku's eigen verhaal: de zoektocht naar de eeuwig lichtgevende Himalayabloem, die oma kan meenemen op haar 'laatste reis'.

Visuel Yuku 6

Met haar ukelele als wapen vertrekt Yuku op een muzikale tocht waarbij ze kennismaakt met onder meer een grote rat, een kraai, een konijn, een eekhoorn en een vos. Doorspekt met aanstekelijke rijmpjes op muziek en charmante, kleurrijke figuren is de eerste langspeelfilm van de Belgische Arnaud Demuynck (samen met Rémi Durin) een avontuurlijke ode aan hoe verhalen ons voor altijd met elkaar verbinden.

& Kidsproof Zondag (16 oktober - 14:30)

Op Kidsproof Zondag kan je kennismaken met de indrukwekkende Vlaamse stemmencast, die de liedjes en personages tot leven brengen met een al even groot muzikaal talent als het hoofdpersonage: Tine Embrechts, Bent Van Looy, Gloria Monserez, Lucas Van den Eynde, Lotte Villays, Unique Flowers, Molly Baeken en regisseur Arnaud Demuynck komen langs om de film te presenteren. Achteraf kan je in het Film Fest Café meezingen met de liedjes uit de film tijdens een mini-concert van onder meer Yuku (Lotte Villays), Eekhoorn (Bent Van Looy) en Vos (Tine Embrechts)! En er is nog veel meer te doen. Dompel je onder in de wereld van Yuku met het interactieve Gamelab van JEF of kruip in de huid van een van de personages door je te laten schminken als een van de diertjes!

JEF brengt Yuku en de Himalayabloem op 19 oktober uit in de bioscoop. Bekijk de trailer hier.

Birta (9+)

Birta is ongerust wanneer ze hoort dat haar moeder geldzorgen heeft. Misschien is er zelfs geen geld voor een kerstfeest. Tenzij er 100.000 IJslandse kronen in het laatje komen. Met een groot hart en de hulp van haar zusje wil Birta haar mama een handje helpen. Maar geld verdienen is niet eenvoudig als je pas elf bent.

Birta filmstill 5

Regisseur Bragi Thor Hinriksson en zijn scenarist-echtgenote wilden een verhaal vertellen over de financiële strijd van alleenstaande ouders en de impact ervan op kinderen. Nog steeds gaat er heel wat schaamte gepaard mee, zeker wanneer een kind - in dit geval - blootvoets moet sporten omdat er geen geld is voor nieuw schoeisel. Birta is een warme familiefilm. Eentje die zich afspeelt rond Kerstmis, maar geen kerstfilm hoeft te zijn. "Want", zo zegt de filmmaker zelf, "mijn film kan je het hele jaar door kijken, maar in de kerstperiode nog net iets vaker!"

Stap maar op mijn bezemsteel (5+)

En of een heks een groot hart kan hebben! Ook al is het soms héél krap, de heks in Stap maar op mijn bezemsteel probeert altijd wel een plaatsje op haar bezem te vinden voor toevallige passagiers. Haar norse kat vindt dit iets minder leuk, maar het is dankzij die passagiers dat de nieuwbakken vrienden kunnen ontsnappen aan de gevaarlijke draak die hen achtervolgt!

Luce en de rots

De film is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Julia Donaldson, kreeg in 2014 een Oscarnominatie en wordt nu vertoond in combinatie met nog vier andere korte verhalen over vriendschap. In Luce en de rots van Belgische animator Britt Raes probeert een klein meisje een reusachtig Rotswezen terug naar huis te leiden. Muziek in de kruinen is dan weer een bewijs van de kracht van muziek, terwijl Inkt wel een heel erg nette octopus toont. En in Ik ben niet bang! verandert de bange Vanja in een gevaarlijke tijger om haar angst te overwinnen. Handig!

Falcon Lake (13+)

Zomerse, efemere vakantieliefde gegoten in het keurslijf van de coming-of-agefilm is niks nieuws, toch is het regiedebuut van de Canadese actrice Charlotte Le Bon – op FFG2020 nog te zien in de serie Cheyenne & Lola – een verrassend delicaat en zelfs spookachtig portret van de intensiteit van eerste liefde.

falcon lake

Vrij vertaald van de graphic novel Une sœur, is Falcon Lake een melancholische symbiose van een dagdroom en een nachtmerrie waarin de dertienjarige Bastien tijdens zijn vakantie in Quebec valt voor de zestienjarige Chloé, een fan van het lokale spookverhaal. Ondanks hun leeftijdsverschil vormen de twee een bijzondere band die leidt naar grensverleggende gevoelens en activiteiten. Sfeerrijk gefilmd op 16mm is dit wonderbaarlijk jeugdverhaal een bijwijlen poëtische en mysterieuze exploratie van seksualiteit en verliefdheid, die zowel jong als oud zal bezweren.

Bestel de Kidsproof-brochure

Alle Kidsproof-films en -events worden gebundeld in een leuk interactief boekje voor jonge filmfans en hun ouders. In de Kidsproof-brochure vind je dus niet enkel informatie over alle films voor kinderen tijdens Film Fest Gent, maar ook talrijke spelletjes met je favoriete personages uit de films. Bestel de brochure via je MyFFG-profiel en ontvang hem thuis in de bus.

Tags

Kidsproof

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?