10 21 okt. '23

KASK & BUDA houden klassiekersfestival

Detour gallery 1 1100x600
Nieuws 25 feb. 2019

In het kader van het Classics Restored Festival 2019 stellen de Gentse KASKcinema en het Kortrijkse kunstencentrum BUDA van 8 tot 10 maart een reeks recent gerestaureerde filmklassiekers voor.

Het festival opent met ‘Detour’, een film noir van Edgar G. Ulmer uit 1945 en volgens de programmanota is het een film over "bad luck", over denken dat je de bodem bereikt hebt om dan tot de ontdekking te komen dat er nog een hele weg naar beneden te gaan is. Zwarter worden film noirs niet, luidt het, maar deze roadmovie is oogverblindend mooi gefilmd in een overweldigend clair-obscur.

Vier thema’s

In het programma komen vier thema’s aan bod. ‘Detour’ vertegenwoordigt de film noir en krijgt het gezelschap van onder meer ‘L’insoumis’ van Alain Cavalier waarin de spoken van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog rusteloos doorrazen. Alain Delon speelt de hoofdrol in wat zowel een door suspense gedreven thriller als een fatalistisch sfeerstuk is. ‘Some Like It Hot’ van Billy Wilder wordt als een “komedie met noir elementen” in dat festivalluik opgenomen.

Films als ‘Touki Bouki’ van Djibril Diop Mambéty en ‘Histoires d’Amérique: Food, Family and Philosophy’ van Chantal Akerman bewijzen dat het thema migratie weliswaar hyperactueel is maar in feite van alle tijden is. Chantal Akerman werd gekozen omdat het om een joodse visie gaat terwijl de Senegalese ‘Touki Bouki’ migratie vanuit een Afrikaans perspectief bekijkt.

Een film als ‘Ladri di Biciclette’ van Vittorio De Sica stoffeert het thema ‘Uit de marge’. Deze voor het Italiaanse neorealisme exemplarische film gaat over de zoektocht naar een gestolen fiets te midden van het naoorlogse landschap. Naast deze klassieker van De Sica wordt ook ‘Pixote’ van de Braziliaans Hector Babenco vertoond, een film die “een heuglijke viering van het menselijk bestaan is en een uitbarsting is van vreugde, warmte en genegenheid”.

Genderpatronen

Tijdens dit classics festival leer je ook dat er tijdens de hoogdagen van klassiek Hollywood werd gespeeld met genderpatronen en -verwachtingen. Variaties dus op het thema ‘de kleren maken de m/v/x'. Bij dat thema duiken films als ‘Some Like It Hot’ en ‘Johnny Guitar’ opnieuw op. Als opmaat of coda zijn er nog de slapstick- en animatiefilms met onder meer werk van Buster Keaton en Charlie Chaplin.

Het Classics Restored Festival 2019 is een initiatief van Cinea, de roepnaam van de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur, die ook buiten de muren van het filmarchief het cinematografisch erfgoed in al zijn facetten belicht.

Meer informatie: www.cinea.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.