09 20 okt. '24

Joseph Plateau Honorary Award voor Parkes en MacDonald

16 aug. 2008
De Joseph Plateau Honorary Award op het 35ste Filmfestival van Gent gaat dit jaar naar producenten Walter Parkes en Laurie MacDonald. Parkes en MacDonald krijgen de prijs plechtig overhandigd tijdens een huldiging op 11 oktober. Het gerenommeerde duo maakte als producent of uitvoerend producent meer dan 30 films, waaronder Oscarwinnaar Gladiator, Minority Report, Catch Me If You Can, Awakenings, Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, Amistad, Terminal, de Men in Black reeks en de met een Golden Globe bekroonde bewerking van Stephen Sondeheim, Sweeny Todd: The Demon Barber of Fleet Street.
Naast hun eigen productiewerk waren ze ook actief bij DreamWorks Pictures. Van bij de start tot halfweg 2005 resulteerde die samenwerking in verschillende kassuccessen, waaronder drie opeenvolgende Osarwinnaars: American Beauty, Gladiator en A Beautiful Mind. Van die periode: Almost Famous, What Lies Beneath, Collatoral en veelvuldig prijzenwinnaar Saving Private Ryan. "We zijn zeer verheugd dat we deze prijs dit jaar mogen uitreiken aan twee van de meest getalenteerde en gerespecteerde producenten uit de filmindustrie. Walter en Laurie produceerden enkele van de beste films uit de voorbije 20 jaar en we zijn dan ook vereerd dat ze erbij zullen zijn op onze 35ste editie", verklaart festivaldirecteur Jacques Dubrulle. De Joseph Plateau Honorary Award is de meest prestigieuze prijs op het festival. De lijst van filmmakers en acteurs die hen voorgingen is indrukwekkend: Richard D. Zanuck en Lili Fini Zanuck, Roy E. Disney, Sydney Pollack, Sir David Puttnam, Irwin Winkler, Robert Altman, Stanley Donen, Lord Richard Attenborough, Mike Leigh, Alain Resnais en Bertrand Tavernier, Morgan Freeman, Jean Reno, Jeanne Moreau, Juliette Binoche, Vanessa Redgrave en Sir Peter Ustinov. Het Filmfestival Gent viert van 7 tot 18 oktober zijn 35ste verjaardag en is een van de meest vooraanstaande festivals in Europa. Van een bescheiden studenten filmfestival in 1974 evolueerde het tot een Europees filmevenement met meer dan 100 000 bezoekers en toont het meer dan 200 speelfilms, kortfilms en documentaires vanuit de hele wereld. Een van de vele hoogtepunten tijdens deze editie wordt een muzikale hulde van vermaard componist Gabriel Yared aan de zopas overleden regisseur Anthony Minghella (15 oktober). Later volgen nog concerten van Oscarwinnaar Dario Marianelli, Angelo Badalamenti en Clint Mansell. Tot slot brengt het Brussels Philharmonic (Vlaams Radio Orkest) onder leiding van Dirk Brossé een overzicht van het oeuvre van vijfvoudig Oscarwinnaar John Williams. Daarnaast brengt het filmfestival een hommage aan de Amerikaanse acteur Harold Lloyd. In het Caermersklooster loopt een tentoonstelling met uniek fotomateriaal en persoonlijke memorabilia alsook een retrospectieve met vier recent gerestaureerde films ( Safety Last!, Movie Crazy, Speedy en Welcome Danger) van de legendarische komiek uit het tijdperk van de stomme film. Op 18 oktober sluit het festival naar goede gewoonte zijn deuren met de 8ste editie van de World Soundtrack Awards.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?