12 23 okt. '21

Jongerenjury kiest voor Hunger

15 okt. 2008

Hunger, de snoeiharde debuutfilm van de Britse kunstenaar Steve McQueen wint de Xplore Award van de jongerenjury op de 35ste editie van het Filmfestival Gent. Worlds Apart van de Deense regisseur Niels Arden Oplev krijgt een speciale vermelding.

De Britse controversiële kunstenaar Steve McQueen levert met Hunger geen zachtgekookt eitje af, maar een bikkelhard, donker en intens verhaal. De regisseur snijdt het onderwerp aan van het lichaam als laatste protestmiddel. Op een kunstzinnige en ongewone manier vertelt hij het verhaal van de Ierse Bobby Sands die in 1981 weigerde te eten toen hij in de beruchte Noord-Ierse Maze-gevangenis als IRA-militant een status als politiek gevangene wou afdwingen. De jury over Hunger: Hunger is een donkere, intense en revolterende parel die zich kan meten aan het betere werk van cineast Werner Herzog. Met het lichaam voorgesteld als slagveld, brengt de prent een moreel debat op gang: de vage grens tussen respect voor overtuiging en respect voor het leven. Hunger raakt je, als een mokerslag. De jury over Worlds Apart: Een oerdegelijk en beklijvend standaardwerk dat je, omwille van het krachtig vertelde verhaal en de uitstekende acteerprestaties, zeker niet onberoerd laat. De distributeur van de film (Paradiso) krijgt een mediacampagne ter waarde van 20.000 euro op Studio Brussel en in De Morgen om de film een duwtje in de rug te geven. De XploreZone jury reikt de prijs donderdag 16/10 uit, voor de vertoning van de XploreZone slotfilm Die Welle.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.