09 20 okt. '24

Jongerenjury bekroont Ajami met Mine Xplore Award

15 okt. 2009
De jongerenjury van het Filmfestival Gent heeft de Israëlische film Ajami van de regisseurs Scandar Copti & Yaron Shani bekroond met de Mine Xplore Award. De prijs is goed voor een distributiepremie van 6.000 euro ter ondersteuning van de release van de film, geschonken door Mine/BNP Paribas Fortis, en mediaruimte in De Morgen en Studio Brussel ter waarde van 20.000 euro. Een eervolle vermelding gaat naar de film A L'ouest de Pluton.

Ajami is een van de films uit XploreZone, het jongerenparcours van het festival met 18 films uit Competitie, World Cinema en Festival Previews. De vijfkoppige jongerenjury zag de 18 films en besloot dat Ajami de Mine Xplore Award verdiende omwille van volgende reden: "De film is een onderdompeling in het leven in de Israëlische wijk Ajami, waar christenen, moslims en joden vechten om te overleven. Een aangrijpende mozaïekfilm met realistische personages en een goed uitgewerkt plot. Regisseurs Copti en Shani duwen onze neus op de sociaalpolitieke probleemsituatie in Israël op een niet-belerende, meeslepende manier. Een mokerslag." Over A L'ouest de Pluton die een eervolle vermelding krijgt: "Een rake schets van de tienercultuur op een visueel aantrekkelijke, gedurfde manier"

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?