09 20 okt. '24

John Shank: de boer die sterft

16 okt. 2011
Dank zij Blue Bird van Gust Van den Berghe en L'Hiver Dernier van John Shank staat het eerste festivalweekend in het teken van de eigen filmproductie. Beide regisseurs barsten van talent en zijn meesters in het hanteren van originele en vernieuwende beeldtaal. Hun scenario's zijn van een ongehoorde uitgepuurde densiteit. Tijdloos bijna.
Neem nu L'Hiver Dernier waar de tijd- en ruimtecontouren vaag zijn maar ze wegen op Johann die de hoeve van zijn vader overnam. Hij moet een dubbel gevecht leveren. Uiteraard met de natuur maar vooral met de teloorgang van de landbouw zoals die van generatie tot generatie werd overgeleverd. Johann is een idealist en een vechter maar als een brand een schuur verwoest, dreigt de totale ondergang. L'Hiver dernier is een film over de kracht van het respect voor rituelen in een in elkaar stortende wereld. Tijdens het kijken naar de film moet je ongewild denken aan "De boer die sterft", met dank aan Karel van de Woestijne. Shank, geboren in de Verenigde Staten en met een dubbele nationaliteit, is bezeten door natuur en het leven in de landbouw. Hij voelt zich daar meer thuis dan in de stad en hij uit dat in een verbluffende beeldenpracht. Het op zich kleine verhaal verloopt rustig, traag zelfs. Je hebt de indruk dat de regisseur dat wat wij, dank zij hem, zien nog een tijdje probeert vast te houden. Geniet ervan. Programma: 16 okt. 20 u. Kinepolis 19 okt. 17 u.30 Kinepolis

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?