09 20 okt. '24

Jóhann Jóhannsson en Rupert Gregson-Williams winnen hoofdprijzen, David Shire krijgt Lifetime Achievement Award tijdens World Soundtrack Awards

P1bspttk5b1kk25j819p58mq1ei1
Nieuws 19 okt. 2017
Gisteren werden in de Capitole in Gent voor de 17e keer de World Soundtrack Awards uitgereikt, een van de belangrijkste internationale prijzen voor filmmuziek. Jóhann Jóhannsson en Rupert Gregson-Williams wonnen respectievelijk Best Film Composer of the Year en Best Television Composer of the Year. David Shire mocht de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen en is, samen met Terence Blanchard en Joe Kraemer, ook een van de eregasten tijdens het aansluitende concert.

De IJslandse componist Jóhann Jóhannsson – die ook tekende voor de muziek van o.a. ‘Sicario’ en ‘The Theory of Everything’ – werd tijdens de ceremonie gelauwerd als Best Film Composer of the Year voor zijn score voor Dennis Villeneuves ‘Arrival’. Best Television Composer of the Year werd Rupert Gregson-Williams (‘Veep’, ‘Wonder Woman’) voor de Netflix-reeks ‘The Crown’.

De prijs voor Best Original Song Written Directly for a Film ging naar het nummer City of Stars uit ‘La La Land’, een compositie van Justin Hurwitz die eerder al naam maakte met ‘Whiplash’. De prijs voor Discovery of the Year werd dan weer uitgereikt aan Nicholas Britell, die begin dit jaar nog een Oscarnominatie achter zijn naam mocht zetten voor ‘Moonlight’. De componist bouwde de afgelopen jaren een indrukwekkend portfolio op met muziekscores voor o.a. ‘The Big Short’, Natalie Portmans regiedebuut ‘A Tale of Love and Darkness’ en de Film Fest Gent-film ‘Battle of the Sexes’.

Binnen de categorie Best Original Score for a Belgian Production ging de prijs naar pianist Jef Neve, die de muziek schreef voor Hilde Van Mieghems ‘Sprakeloos’. De Amerikaanse componist Gavin Brivik mocht verder de SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer in ontvangst nemen, terwijl de Public Choice Award uitgereikt werd aan A.R. Rahman (‘Slumdog Millionaire’) voor zijn muziek voor Gurinder Chadha’s film ‘Viceroy’s House’.

Tijdens het Gala werd verder ook David Shire gelauwerd met de Lifetime Achievement Award. Tijdens zijn indrukwekkende carrière werkte de componist samen met onder andere Francis Ford Coppola (‘The Conversation’), Alan J. Pakula (‘All the President’s Men’), George A. Romero (‘Monkey Shines’), David Fincher (‘Zodiac’) alsook met Martin Ritt voor ‘Norma Rae’ waarvoor Shire in 1980 een Oscar won. De scores van de veelzijdige Shire zijn vaak sterk jazzy-getint, zoals het originele ‘The Taking of Pelham One Two Three’, maar hij waagde zich ook aan andere genres met bijvoorbeeld ‘Saturday Night Fever’.

Na afloop van het Awards Gala volgt vanavond nog een concert van Brussels Philharmonic onder leiding van dirigent Dirk Brossé, met bijhorende filmfragmenten geprojecteerd op groot scherm. Centrale gast dit jaar is trompettist en jazzcomponist Terence Blanchard, die door zijn jarenlange samenwerking met Spike Lee onlosmakelijk verbonden blijft met films als 'Malcolm X', 'Clockers' en 'Inside Man', maar tijdens het concert ook werk zal opvoeren uit o.a. de HBO-documentaire 'When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts' en 'Red Tails'. Verder maakt ook Joe Kraemer ('Jack Reacher', 'Mission: Impossible - Rouge Nation') – winnaar van de Discovery of the Year Award in 2016 – zijn opwachting, terwijl David Shire op piano optreedt.

Op 19 oktober staat vervolgens nog het Symphonic Jazz in Film Concert op de agenda, waarbij Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra de handen in elkaar slaan. Onder leiding van Dirk Brossé brengen ze de beste symfonische jazzsoundtracks van de afgelopen eeuw tot leven: van ‘The Pink Panther’ en ‘Bullitt’ tot ‘Chinatown’ en ‘Who Framed Roger Rabbit?’.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?