10 21 okt. '23

Jeugdfilmfestival zoekt naar een WAUW-effect

P1b910sgdd16vm1t021r41ffb16qv1
Nieuws 14 feb. 2017
Met de film ‘Storm: letters van vuur’ van de Nederlandse regisseur Dennis Bots gaat op zondag 19 februari 2017 in het Antwerpse HET PALEIS de zeventiende editie van het Jeugdfilmfestival van start.

Daarna volgt er een week van schoolvoorstellingen in het Zuiderpershuis. Brugge, Kortrijk en Gent zijn de andere locaties van het festival dat als doel heeft te doen verbazen met de schoonheid, de inhoud en de techniek van audiovisuele creaties. Typisch voor het Jeugdfilmfestival is het 'doe-het-zelf' te stimuleren: zelf doen, nadenken en artisticiteit zijn de kernwoorden waaraan de activiteiten worden afgetoetst.

In ‘Storm: Letters van vuur’ zien de kijkers hoe de twaalfjarige Storm zijn vader wil redden van de brandstapel. Die had een verboden brief van Maarten Luther toch gedrukt. Storm kreeg de originele drukletters in handen en wordt zo het middelpunt van een klopjacht. Op 2 maart kan je na de film een Stormdag beleven op locaties die voorkomen in de film. Enkele filmtitels die op het festival aan bod komen: ‘Dragonheart’, ‘Meester Kikker’, ‘Solan &Ludwig: de grote kaasrace’, ‘Mannetje Tak’, ‘Casper & Emma op wintersport’, ‘Buurman en Buurman’.

De organisatoren raden aan om in familieverband naar de vertoningen te komen omdat er altijd iets voorzien is voor alle leeftijdscategorieën. En door het aanbieden van de ‘andere’ films willen ze het gezichtsveld van de jonge kijker verbreden. Het Jeugdfestival wil en slaagt erin om dingen te tonen die niet voor de hand liggend zijn of simpelweg niet beschikbaar zijn in het reguliere circuit.

Vorming en omkadering komt aan bod in verschillende workshops en medialabs. In dat laatste kan je bijvoorbeeld boogschieten met een laserboog of kijken wat er gebeurt als je pingpong mixt met Space Invaders. En als het wachten op een film te lang duurt kan je aan de slag met led-zaklampjes. Alles is goed om een WAUW-effect te bereiken, de ultieme doelstelling van het Jeugdfilmfestival.

Jeugdfilm Festival
19 februari t/m 5 maart 2017 - Het Paleis/ Zuiderpershuis Antwerpen, daarna op tournee

Alle informatie over vertoningen in de diverse locaties:
www.jeugdfilmfestival.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?