10 21 okt. '23

JEF-festival gaat in de mix

1654331 1578787947
Nieuws 19 feb. 2020

Na een succesvol openingsweekend in Antwerpen gaat het JEF-festival, gewijd aan de jeugdfilm, op 22 februari van start in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk en Roeselare. Tot 1 maart kan je in deze steden op verschillende data fantastische jeugdfilms bekijken, interactieve en audiovisuele installaties bewonderen en bespelen en exclusieve events meemaken.

Het filmprogramma is samengesteld naar verschillende leeftijden toe. Vele titels worden in première voorgesteld. Een daarvan is de Belgische productie ‘Ridder Muis’ over de dolle avonturen van een vurige muis en een zachtaardige draak. De bekende schattige Moomins van de Zweedse schrijver Tove Jansson komen tot leven in de film ‘Moominvallei’. In de Nederlandse jeugdfilm vat ‘De club van lelijke kinderen’ met honderdduizend kleuren de strijd aan tegen een saai en grijs bestaan.

Tijdens het festival kunnen kinderen samen met hun ouders het werk van Jim Henson (her)ontdekken op het grote scherm. Films als ‘The Muppet Movie’, ‘The Dark Crystal’ en de tv-serie ‘De Freggels’ bezorgen Jim Henson een plaats in de filmgeschiedenis.

Filmconcert

Ook de allerkleinste kijkers komen tijdens het JEF-festival aan bod. Al vanaf 18 maanden kunnen peuters met hun familie genieten van hun eerste filmconcert. Een reeks kortfilms wordt immers van een live soundtrack voorzien. Vorig jaar kende dit initiatief een groot succes in Antwerpen en daarom vindt het nu ook plaats in Brugge, Gent en Kortrijk.

Dankzij de co-programmatie met Film Fest Gent vertoont het jeugdfilmfestival de Vlaamse film ‘King of the Belgians’ van Jessica Woodworth en Peter Brosens. Daarnaast is er de actuele ‘Les Misérables’ over het moeilijke samenleven in Parijse banlieus en de heerlijke ‘Shoplifters’ over een Japans gezin dat door kruimeldiefstallen moet proberen te overleven.

Jongeren

Een groepje jongeren van 12 tot 16 jaar selecteerde filmtitels die voor hun leeftijdsgenoten worden vertoond. Hun keuze viel op ‘System Crasher’, over Benni die zodanig agressief is dat niemand vat op haar krijgt. Ze valt doorheen alle mazen van de jeugdzorg. De andere 12+-film is ‘Skate Kitchen’ en die vertoning wordt gevolgd door een skate-event in het Zuiderpershuis. De hele organisatie van de events, de communicatie erover en de aanwezigheid van gasten, is in handen van de jongeren.

JEF is een festival dat je niet alleen ondergaat, het zet aan om zelf de handen uit te mouwen te steken. Het resultaat ervan wordt vertoond op de JEF-makersdag, waar kortfilms worden vertoond gemaakt door kinderen van 6 tot 14 jaar. Er is eveneens een studentenfilmcompetitie waar studenten of afgestudeerden hun werk voorstellen en delen.

Ket & Doc

Tijdens het JEF-festival gaan vijf producties van de eerste editie van Ket & Doc in première. Ze zijn het resultaat van een workshopreeks voor documentairemakers die het Vlaams Audiovisueel Fonds, JEF en Ketnet in 2018 lanceerden. Na het pitchen van de voorstellen selecteerde een jury vorig jaar vijf kinderdocumentaires die een productiepremie van 30.000 euro kregen. Per productie legde Ketnet 10.000 euro bij. De winnende projecten waren: ‘Radio Felix’ van regisseur Lauranne Van den Heede, ‘Circus zonder tent’ van Nina Landau, ‘Papamagneet’ van Daphne van den Blink, ‘Bertha en de wolfram’ van Tijs Torfs en ‘Fien, Jip en Fien’ van Marie De Hert en Ellen Pollard.

Het JEF-festival staat dit jaar in het teken van de mix. Een beetje dit, een beetje dat. Zwart of wit, bestaat dat wel? Of zijn wij allemaal een mix van eigenschappen? Met die vraag gaat het JEF-festival aan de slag, de krokusvacantie lang.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.