10 21 okt. '23

Japan-Square filmfestival in Studio Skoop

P1bbrdf63ggre1ist13k8a0s6lo1
Nieuws 22 mrt. 2017

Omdat ‘After the Storm’ van Hirokaze Kore-eda, de openingsfilm van het in de Gentse Studio Skoop gehouden Japan-Square filmfestival, uitverkocht is, wordt er een extra voorstelling ingelast. Wie er op 22 maart niet bij kan zijn, krijgt op zaterdagavond 25 maart om 22:30 uur een nieuwe kans. De extra voorstelling bewijst de belangstelling voor het jaarlijks festival dat via goede en uitdagende films de Japanse cultuur dichterbij brengt.

Kore-eda is een van de vaandeldragers van de Japanse filmcultuur en in zijn jongste film brengt hij een gebroken gezin samen bij de moeder van de man. Door een storm worden ze gedwongen om er de nacht door te brengen. Nogal wat thema’s uit Kore-eda’s werk zoals het niet beantwoorden aan de eigen ambities en verwachtingen, de impact van een scheiding op kinderen, het kapseizen van een man-vrouw relatie en de band tussen ouders en kinderen komen samen in deze warm menselijke film die nooit in een hopeloze tristesse verzinkt. Naar aanleiding van deze film stelt Kris Dewitte zijn schitterende portretten voor die hij al jarenlang op verschillende steden in de wereld maakte van Kore-eda.

Omdat de organisatoren van het Japan-Square festival verscheidenheid willen brengen, programmeren ze ‘The Mole Song: Hong Kong Capriccio’, een filmadaptatie van de populaire manga-reeks over de avonturen van undercoveragent Kikukawa Reiji. Regisseur Takashi Miike katapulteert de toeschouwers in een over-the-top ritje op een achtbaan naar een absurd en dolkomisch universum. Naast deze “portie licht geflambeerde gestoordheid” is er onder meer nog ‘Initiaton Love’ die zich afspeelt in de jaren 80 waar een universiteitsstudent op zoek is naar een job en de liefde ontdekt als hij een tandartsassistente ontmoet. Een emotionele rollercoaster!

Wie met zijn kroost een gezellige filmnamiddag wenst door te brengen kan daarvoor ook op Japan-Square terecht. Op zaterdag 25 maart worden om 14:30 uur zeven kortfilms vertoond gemaakt aan de Tokyo University of Arts. Het zijn grappige animatiefilmpjes met poppetjes die dansen of schaak spelen of waarin een melkboer het gezelschap van een vogeltje krijgt nadat hij zijn vrouw verloor.

Na de vertoning worden de knutseltafels opengevouwen en kunnen kinderen origami vouwen, Japans knutselen of zelf een animatiefilmpje maken. Op zondag is er de traditionele afsluitende Japanse lunch maar daarvoor kan je niet langer aanschuiven. Er zijn wel nog plaatsen voor ‘Dashi & Shoyu’ een weergaloze documentaire reis naar en over de pilaren van de Japanse keuken: Dashi, een delicate bouillon en Shoyu, de gouden saus. Regisseur Shibata neemt u mee doorheen Japan en toont niet alleen hoe de Japanse gerechten worden gemaakt maar ook het idee erachter.

www.japan-square.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.