10 21 okt. '23

Jan Verheyen en Lien Willaert samen voor 'Red Sandra'

Jan Verheyen en Lien Willaert
Nieuws 14 aug. 2019

Jan Verheyen en Lien Willaert verfilmen met ‘Red Sandra’ een David tegen Goliath verhaal

Jan Verheyen is samen met zijn vrouw Lien Willaert zopas begonnen met de opnames van ‘Red Sandra’. Voor Verheyen is het zijn achttiende film, voor Willaert gaat het om haar eerste langspeelfilm. Zij schreef ook het scenario en baseerde zich daarbij op het waargebeurde verhaal van Sandra Massart. Zij leed aan de stofwisselingsziekte MLD en kreeg van de dokters te horen dat er geen hoop meer was. Vader William Massart gaf de hoop niet op en toen bleek dat een mogelijk geneesmiddel een miljoen euro zou kosten, werd in 2008 zowat het hele land gemobiliseerd om die som bijeen te krijgen. Dat is ook gelukt en Sandra vloog naar de Verenigde Staten waar ze na een experimentele stamceltherapie genezen werd verklaard. Een paar jaar geleden is een verzwakte Sandra na een longontsteking toch overleden.

Sandra leefde nog toen Jan Verheyen bezig was met de verfilming van haar verhaal. De werktitel was toen ‘Red Sara’. Aan Het Nieuwsblad vertelde Verheyen indertijd dat “het een verhaal zou worden van David tegen Goliath. Het menselijk aspect staat centraal – het is ongelooflijk wat die familie heeft meegemaakt – maar het gaat breder want ook de macht van de media en de werking van de farmasector komt aan bod”.

In ‘Red Sandra’ vertolkt Sven De Ridder de rol van vader William en Darya Gantura de rol van moeder Olga. De titelrol wordt gespeeld door de debuterende Rosalie Charles. Bij de bijrollen treffen we de namen aan van onder andere Viviane De Muynck, Robbie Cleiren, Jan Hammenecker, Sara De Roo, Karel Vingerhoets, Gilda De Bal.

Na de Kampioenenfilms en ‘De Collega’s 2.0’ beschouwt Verheyen dit project als een terugkeer naar zijn meer persoonlijke films als ‘Los’, ‘Het vonnis’ en ‘Dossier K’. Na haar goed onthaalde kortfilms als ‘Charlotje’ en ‘De Ketchupsong’ regisseerde Lien Willaert heel wat tv-fictie. Reinier Van Brummelen, de vaste director of photography van Peter Greenaway en Martin Koolhoven zorgt voor het camerawerk. De opnames zullen 32 dagen in beslag nemen en er wordt gedraaid in Antwerpen, Rotterdam, Kopenhagen, Londen en Dover.

Kinepolis Film Distribution brengt ‘Red Sandra’ op 28/10/2020 in de zalen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.