10 21 okt. '23

Jacques Dubrulle 'Lifetime' Strafste Gentenaar

P1acruesq81kou1kpu14lo1jsm2mm1
02 mrt. 2016
Jacques Dubrulle, de erevoorzitter van de raad van bestuur van Film Fest Gent, was naar eigen zeggen “verrast” toen hij in het kader van de verkiezing van Strafste Gentenaar 2015 bekroond werd met een Lifetime Achievement Award. Maar als echte Gentenaar was hij ook “dankbaar”.

Zoals bekend begon Film Fest Gent in de jaren zeventig van de vorige eeuw als een door Ben Ter Elst en Dirk De Meyer georganiseerd “Filmgebeuren”. Onder impuls van Jacques Dubrulle kreeg het in moeilijkheden verkerende Filmgebeuren in 1979 een vaste professionele structuur en werd het omgedoopt tot Filmgebeuren van Gent. Dubrulle bleef, eerst als secretaris-generaal en daarna als afgevaardigde bestuurder, 34 jaar verbonden aan het festival. Samen met een ploeg enthousiaste medewerkers bouwde hij FFG uit tot een keurmerk en tot een festival waar men niet alleen kijkt naar film maar er ook naar luistert. De vakpers heeft het geregeld over een van de niet te missen festivals in Europa.

Sedert 1985 staat de festivalcompetitie in het teken van de invloed van muziek op de film en die aandacht leidde in 2001 tot de oprichting van de World Soundtrack Academy die de internationaal befaamde World Soundtrack Awards uitreikt. Ze de “Oscars” van de filmmuziek noemen, is niet louter een boutade meer.

Voor zijn jarenlang engagement in de organisatie van Film Fest Gent kreeg Jacques Dubrulle in 2013 een Joseph Plateau Honorary Award.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?