09 20 okt. '24

In the Tracks of... Gabriel Yared en Maurice Jarre

07 okt. 2007
In the Tracks of... is een reeks documentaires over beroemde filmmuziekcomponisten. Gabriel Yared, huiscomponist van Anthony Minghella (The English Patient, The Talented Mister Ripley, Cold Mountain), opent de reeks, de legendarische Maurice Jarre volgt. Beide componisten zullen ook aanwezig zijn in Gent tijdens de vertoning van hun documentaire.
Gabriel Yared, een van Libanese oorsprong Fransman, wordt beschouwd als een van de grootste filmmuziekcomponisten ter wereld. Hij schreef de originele filmmuziek voor (onder andere) Betty Blue van Jean-Jacques Beineix, Camille Claudel van Bruno Nuytten en The Lover van Jean-Jacques Annaud. Bekend werd hij echt met de scores voor de films van Anthony Minghella: voor diens The English Patient kreeg hij in 1996 zelfs een Oscar. Naast zijn filmscores schrijft Gabriel Yared ook nog heel wat balletmuziek, meer bepaald voor Carolyn Carlson en Roland Petit. Aan de hand van interviews met regisseurs, acteurs en muzikanten neemt Gabriel Yared de kijker mee naar het creatieve ontstaansproces van zijn muziek en deelt met hem de passie die hem al zijn hele leven stimuleert. Maurice Jarre is de tweede componist van In the Tracks of. Met zijn briljante carrière van 60 jaar waarin hij 200 composities schreef voor films en 70 voor het theater, is hij uitgegroeid tot een van de meest legendarische filmmuziekcomponisten. Als muziekdirecteur van het Théâtre National in Parijs schreef hij verschillende scores voor toneelstukken, waaronder Notre Dame de Paris in 1956. Zijn ervaringen met Cocteau en Camus deden hem geleidelijk overstappen naar de filmmuziek. Hij componeerde de scores voor onder andere de klassieker The Longest Day van Ken Annakin, Paris, brûle-t-il? van René Clément, Dead Poets Society van Peter Weir en Ghost van Jerry Zucker. Voor Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago en A Passage to India, drie films van David Lean, won hij een Oscar voor beste muziek. Hij dirigeerde ook verschillende gerenommeerde orkesten en kreeg een Legioen van Eer. Hij verdeelt zijn tijd tussen Los Angeles en de Zwitserse Alpen, waar hij de kijker uitnodigt voor een intimistische en geprivilegieerde conversatie in het hart van zijn creatieve universum. In the Tracks of... Gabriel Yared & Maurice Jarre: De twee films worden na elkaar vertoond op donderdag 18/10 om 17u30 in Kinepolis 10. Op de voorstelling zullen naast componisten Maurice Jarre en Gabriel Yared ook regisseur Pascale Cuenot en producenten Remy Boudet en Jean-Philippe Maras aanwezig zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?