10 21 okt. '23

In de kijker: Terence Blanchard

P1bn0s5tbdvr1jt212pjgek9c91
Nieuws 08 aug. 2017

Film Fest Gent en World Soundtrack Awards halen Terence Blanchard naar België. Hij is de eregast op het WSA Gala & Concert én gaat een compilatiealbum opnemen met Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra, onder leiding van Maestro Dirk Brossé. Waarom FFG & WSA voor Terence Blanchard kozen, lees je hier.

Terence Oliver Blanchard werd geboren in New Orleans, Louisiana, de thuis van de jazz. Hij toonde al van kinds af aan een grote interesse in muziek en begon op zijn derde met pianospelen. Op zijn vijfde veranderde hij echter naar trompet en the rest is history.

Hij startte de jaren ’80 aan de Rutgers University in New Jersey, en tourde met Lionel Hampton’s Orchestra. In 1982 verving Blanchard zijn jeugdvriend Wynton Marsalis in Art Blakey’s Jazz Messengers en werkte in deze band tot 1986 als solist en muziekdirecteur. Daarna leidde hij samen met saxofonist Donald Harrison een quintet. Samen brachten ze zeven albums uit in vijf jaar.

In de jaren ’90 zette Blanchard de eerste stappen in de filmmuziek: hij was te horen als trompettist in ‘Mo’ Better Blues’ (1990) van Spike Lee, waarin Denzel Washington de rol van muzikant Bleek Gilliam vertolkt.

Voor Spike Lee’s ‘Jungle Fever’ (1991) componeerde hij de muziek. Dit werd het begin van een vruchtbare samenwerking, want Blanchard heeft sindsdien de score voor alle Spike Lee-films geschreven, onder andere voor ‘Malcolm X’ (1992), ‘Clockers’ (1995), ‘25th Hour’ (2002), ‘Inside Man’ (2006) en documentaire over Hurricane Katrina ‘When the Levees Broke’ (2006). Dit laatste album leverde Blanchard een Grammy op. Samen met Mark Isham is Terence Blanchard de meest begeerde jazzmuzikant om voor film te componeren.

In 2000 werd Blanchard artistiek directeur van het Thelonious Monk Institute of Jazz in Los Angeles. Ondertussen dook hij ook nog regelmatig de studio in en releasete verschillende albums, waaronder het door Herbie Hancock geproducete ‘Flow’ (2005), dat tweemaal genomineerd werd voor een Grammy. Blanchard werd reeds 11 keer genomineerd voor een Grammy en mocht de prijs vier keer verzilveren.

Terence Blanchard werkte vaak samen met prominente jazzmuzikanten, waaronder onze eigen Toots Thielemans. Blanchard speelde trompet op zijn album ‘East Coast West Coast’ (1994), bijvoorbeeld bij deze cover van Thelonius Monks ‘In Walked Bud’.

In 2011 leverde Blanchard zijn 33e soundtrack af, dit keer niet voor Spike Lee, maar voor de film ‘Red Tails’ van George Lucas. In 2015 bracht hij onder Blue Note Records het album ‘Breathless’ uit, samen met zijn band The E-Collective. Op het album zijn gastbijdrages te horen van onder andere PJ Morton, ook keyboardspeler bij Maroon 5.

In 2017 wordt een selectie van zijn composities voor film opgevoerd door Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra en uitgebracht op cd. Om dit project te verwezelijken werd een crowdfunding opgericht, zodat je in ruil voor leuke voordelen (zoals een meet & greet met Terence Blanchard!) en muzikale extra’s je steentje kan bijdragen. Zo kan je bijvoorbeeld zelf meebeslissen over de bonus track die in het compilatie-album wordt opgenomen. Hou ook zeker de #winwinwednesdays in de gaten!

Terence Blanchard is eregast op het World Soundtrack Awards Gala & Concert op 18 oktober 2017. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.