08 19 okt. '24

In de bioscoop: 'Our Little Sister'

P1a4ajrr0k1kahrcm1f2j8p6jdu1
17 nov. 2015
Een zeer mooie, innemende film over drie zussen die op de uitvaart van hun vader vernemen dat ze nog een halfzus hebben en besluiten het dertienjarige meisje in hun midden op te nemen.

Je zou niet meteen verwachten dat de nieuwste film van Hirokazu Koreeda een bewerking is van een stripverhaal, 'Umimachi Diary' van Yoshida Akimi. Koreeda puurde er een tedere, gevoelige, broze en zachtjes weemoedige film uit. Alle kwaliteiten die je van de regisseur van 'Nobody Knows' (2004) en 'Like Father, Like Son (2013) mag verwachten.

Drie zussen, twintigers, vernemen op de uitvaart van hun vader dat ze nog een halfzus hebben en snel besluiten ze het 13-jarig meisje in hun midden op te nemen. Ze tronen haar mee van het platteland, waar de begrafenis plaats had, naar het familiehuis in de stad Kamakura. Wat natuurlijk een aantal spanningen veroorzaakt en ook het onverwerkt verleden boven water doet komen, zoals de relatie met de moeder van de drie oudste kinderen die haar gezin in de steek liet. Wees gerust: het gaat hier niet om loodzware jeugdtrauma's. Het is er Koreeda vooral om te doen de mysteries van familiebanden te verkennen. Sachi, Yoshino, Chika en Suzu mogen dan nog een leven buitenshuis hebben (de een werkt in een ziekenhuis, een tweede zus werkt voor een bank, een derde in een winkel van sportzaken, de jongste loopt nog middelbare school), toch gaat Koreeda's aandacht bijna voluit naar de tijd die ze samen doorbrengen en hoe ze voor elkaar zorg dragen. Ondanks de tegenvallers van het bestaan, genieten ze van het leven en van elkaars gezelschap. Iets wat ze overigens met de toeschouwer delen. Altijd heerst in het huis een opgewekte en vredige sfeer. Het enige wat de broze harmonie een beetje bedreigt, is het vooruitzicht dat één van de zussen alleen zou gaan wonen. Als geen ander weet Koreeda te vatten wat deze zussen aan elkaar bindt, niet zozeer door wat ze elkaar vertellen, als door wat hun blikken en gebaren onthul- len. 'Our Little Sister' dankt zijn charme niet alleen aan de subtiliteit van de regisseur maar ook aan de prachtige vier actrices in wiens gezelschap het bijzonder aangenaam vertoeven is: Ayase Haruka, Nagasawa Masami, Kaho en Hirose Suzu. (P.D.)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?