11 22 okt. '22

In de bioscoop: N The Madness of Reason

P19fi2ohv61nu5mrfdb01e30qi91
02 mrt. 2015

De geest van een Franse encyclopedist sleept ons mee in een ongeziene obsessie. Zwevend tussen droom en werkelijkheid wordt onze Westerse rede geconfronteerd met Afrikaanse spiritualiteit.

Midden vorige eeuw ruilde de Fransman Raymond Borremans het Europese continent in voor de Ivoorkust om er als avonturier, muzikant en entomoloog de allereerste encyclopedie van een nieuwe wereld samen te stellen. Hij vond er een nieuwe thuis, en droomde van eeuwige roem. Helaas overleed hij toen hij aan de letter N aanbeland was. Dit experimentele filmessay trekt in het spoor van Borremans' rusteloze geest, en creëert een poëtische, audiovisuele dialoog tussen zijn eigen reflecties en het glorieuze verleden van West-Afrika. De kijker krijgt gaandeweg meer inzicht in de reden en de waanzin die aan de basis lagen van Borremans' monumentale project. "Het leven van Raymond Borremans is tegelijk fascinerend en mysterieus", verklaart regisseur Peter Krüger, die absoluut niet de intentie had om een biopic te maken. "Via het leven van dit ongewone personage wilde ik een zekere geestesgesteldheid analyseren; een manier van denken en gedragen die representatief is voor de Westerse idealen". (A.I.)

Vertoningen en activiteiten
- woe 4 maart : BOZAR, Brussel (met Q&A Ben Okri & Peter Krüger, ingeleid door Anna Luyten)
- do 5 maart : KVS, Brussel lezing door Ben Okri, georganiseerd door "11.11.11"
- vr 6 maart : CINEMA ZUID, Antwerpen (met Q&A Ben Okri & Peter Krüger), in het kader van "MIND THE BOOK"
- za 7 maart: presentatie van Ben Okri's laatste boek 'The Age of Magic' , tijdens "MIND THE BOOK", Singel Antwerpen.
- vanaf di 10 maart: DocPoppies/Flanders Doc en release in verschilleden Vlaamse steden


UTOPOLIS TURNHOUT
BUDASCOOP KORTRIJK BOZAR BRUSSEL
CINEMA AVENTURE BRUSSEL
CINEMA LUMIERE BRUGGE
CINEMA ZUID ANTWERPEN
CARTOONS ANTWERPEN
SPHINX GENT
CINEMA ZED LEUVEN
THE ROXY THEATRE KOERSEL
CC ZWANENBERG HEISTO/D BERG
CINEMA WALBURG HAMONT-ACHEL

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.