09 20 okt. '24

In de bioscoop: 'Mountains May Depart'

P1a77anr161a1u13h52a3v2hobg1
23 dec. 2015
Al sinds zijn langspeelfilmdebuut 'Xiao Wu' in 1997 toont Jia Zhangke zich een meester in het kritisch maar liefdevol ontleden van de Chinese maatschappij en haar geschiedenis. In 'Mountains May Depart' waagt hij zich ook aan de toekomst.

De film begint in 1999, wanneer in Fenyang het mooiste meisje van het dorp trouwt met de rijke Zhang en zij samen een kind genaamd Dollar krijgen. In 2014 scheiden de twee en emigreren Zhang en Dollar naar Australië. Nog eens 11 jaar later spreekt Dollar nog nauwelijks Chinees en herinnert hij zich van zijn moeder enkel nog haar naam. Zhangke zou Zhangke niet zijn als deze familiekroniek niet tegelijkertijd een onderzoek is naar de manier waarop economische vooruitgang invloed uitoefent op hoe mensen omgaan met hun emoties. Met elke nieuwe film bewijst de inmiddels 45-jarige filmmaker dat hij niet enkel over China heel wat te vertellen heeft maar over het mensdom in het algemeen. (S.D.W.)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?