10 21 okt. '23

In de bioscoop: Maïdan

P19g4335b03pb15rp13i9mar16m81
11 mrt. 2015

Tijdens de vorige editie van #ffgent stond Maïdan van jurylid Sergei Loznitsa op het programma en zal de film nu ook in andere Belgische zalen vertoond worden met nadien een Q&A met de regisseur!

'Maïdan' is het verslag van de protesten die in 2013 op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev ontstonden tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj. Loznitsa toont de evolutie van de revolutie: van geweldloze betogingen tot de bloedige gevechten tussen oproerpolitie en demonstranten. De protesten zouden uiteindelijk leiden tot het verdwijnen van Janoekovitsj maar de bredere gevolgen, voor Oekraïne, Rusland en Europa beheersen nog steeds dagelijks het nieuws.

Voor wie beter wil begrijpen waar de oorsprong ligt van één van de meest acute politieke crises van dit moment, is 'Maïdan' een absolute aanrader. Verwacht van Loznitsa echter geen simplistische interpretatie maar wel een esthetische rigueur (vaste camera, lange takes) die de kijker onderdompelt op een manier die meer zegt dan een leger experts zou kunnen. (S.D.W.)

Vanavond 11/3 speelt Maïdan in Bozar met een voorafgaand debat over 'Ukraine in the eyes of Eastern European Intelligentsia' waar Loznitsa aan deelneemt.

KASK cinema en Courtisane verwelkomen Maïdan en Loznitsa op 12 maart. Na de vertoning vindt er een gesrek plaats met de regisseur in de context van het onderzoeksproject 'Figures of Dissent'. Voor meer info moet je hier zijn.

Op 13 maart wordt Maïdan vertoond in de Antwerpse Cinema zuid. De inleiding wordt verzorgd door Loznitsa en na afloop van de film en vindt er een Q&A plaats met hem. Meer info vind je hier.

Tenslotte kan je tussen 10 en 31 maart de retrospectieve over Sergei Loznitsa gaan bekijken in de Brusselse Cinematek.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.