10 21 okt. '23

In de bioscoop: Lucifer

P19ee2180tv211kmj1p7jd9bj21
18 feb. 2015

Wie Van den Berghe's vorige films zag, weet dat het grootste natuurtalent uit Vlaanderen aan die premisse genoeg heeft om ons opnieuw een overweldigende filmervaring voor te schotelen.

Het verhaal van Gust Van den Berghe is intussen welbekend. In 2010 werd zijn afstudeerproject 'En waar de sterre bleef stille staan' geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes. Het bleek het begin van een ware triomftocht langs bioscopen en culturele centra door heel het land. Onderweg werden de lof en filmprijzen Van den Berghe bijna naar het hoofd gegooid. Een veelbesproken debuut, omdat hij acteurs met het syndroom van Down had gecast, ja, maar ook, en vooral, omdat hij erin geslaagd was een vergeten kerstfabel van Felix Timmermans met een unieke en compromisloze visie nieuw leven in te blazen. Amper een jaar later overdondert hij opnieuw. Deze keer met 'Blue Bird', naar een vertelling van Maurice Maeterlinck. Opnieuw Cannes, opnieuw lof en prijzen, opnieuw een radicale en verbluffende film- en vertelstijl.

Met 'Lucifer' breit Van den Berghe een einde aan zijn trilogie van de vergeten literaire grootheden uit de Lage Landen. In het treurspel van Joost van den Vondel passeert de engel Lucifer in zijn val van de hemel naar de hel het aards paradijs. Bij Van den Berghe is dat paradijs een dorpje in Mexico waar de duivel een oude vrouw doet twijfelen aan haar geloof en haar kleindochter verleidt. (S.D.W.)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.