10 21 okt. '23

In de bioscoop: 'Les Cowboys'

P1a635geldnj1jfbtkhd5t1lit1
09 dec. 2015

De titel van het regiedebuut van Thomas Bidegain, gerenommeerde vaste scenarist van Jacques Audiard prikkelt de nieuwsgierigheid. Het gaat hier niet om een Franse western, wel om een drama dat in het hedendaagse Frankrijk speelt. Maar dan wel in een hechte gemeenschap van operette-cowboys die in hun vrije tijd samenklitten om in de weidse prairie te genieten van country & western, rodeo's en kampvuren.

Summier samengevat verwijst de plot wél naar een heuse Amerikaanse western, John Fords 'The Searchers' (1956), waarin John Wayne zijn ontvoerd nichtje moet redden uit de handen van de Apachen en moet vaststellen dat het meisje na haar jarenlange gevangenschap ook een echte Indiaanse is geworden. In 'Les Cowboys' gaat het om een man, Alain (uitstekend vertolkt door de Belgische acteur François Damiens) van wie de 16-jarige dochter na een rustiek dansje plotseling verdwijnt. Hij ontdekt vrij snel dat ze er vanonder gemuisd is met haar moslimvriendje en vreest dat ze vervolgens de prooi is geworden van islamitische radicalen. Alain wil te allen prijze zijn dochter terugvinden en bijt zich zo geobsedeerd vast in zijn queeste dat hij vervreemdt van vrouw en vrienden. Tegen wil en dank sleept hij ook zijn zoon Kid mee in het avontuur. De jonge kerel offert er zijn jeugd voor op; hun pijnlijke relatie is het sterkst uitgewerkt in de film. De jarenlange tocht voert hem van Oost-Frankrijk naar Antwerpen (kennelijk een rekruteringcentrum voor jihadisten) en uiteindelijk naar post 9/11 Afghanistan. Waar de man uit 'la France profonde' terechtkomt in een voor hem onbekende wereld in verandering waar de codes van het oude Westen niet langer van toepassing zijn en hij als bange blanke man zijn oriëntatie kwijt is. (P.D.)

De film speelt vanaf vandaag in Cinema Lumière, Cartoons, UGC Antwerpen, UGC De Brouckere & Toison D'or, The Roxy Theatre en Sphinx.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.