11 22 okt. '22

In de bioscoop: Il Capitale Umano

P19c5qck1g189p1dum11271d6etvg1
21 jan. 2015

Verrassing alom toen afgelopen juni niet de gedoodverfde favoriet 'La Grande Bellezza' van Paolo Sorrentino, maar wel 'Il Capitale Umano' van Paolo Virzì in Rome aan de haal ging met de David di Donatello - zeg maar: de Italiaanse Oscar - voor beste film.

Deze intelligente, stijlvolle thriller (tevens een bijtende kritiek op de klassenmaatschappij) is losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse auteur Stephen Amidon. Maar Virzì transponeerde het verhaal naar hedendaags Italië, en splitste de plot op in drie verschillende hoofdstukken, die zowel narratief als visueel van toon verschillen. Alles begint tijdens een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië, waar een fietser van de weg wordt gereden en gewond in een gracht belandt. Vervolgens zien we hoe deze gebeurtenis een impact heeft op twee uiteenlopende gezinnen: die van de middle class bankier Dino en diens tienerdochter enerzijds, en de kapitalistische mogul Giovanni en zijn vrouw Carla anderzijds. Het resultaat is een meeslepende, uiterst slim geconstrueerde whodunit die door Virzì naar een verwoestende climax wordt gestuwd, en bovendien kan bogen op een sterrencast, met op kop twee van Italië's meest gevierde en bekroonde actrices, Valeria Golina en Valeria Bruni Tedeschi, in glansrollen. "Not just a chic thriller, but an engrossing study of Italian society and a downward-spiralling economy", schreef het vakblad The Hollywood Reporter. (A.I.)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.