09 20 okt. '24

Hoofdrolspeler van 'Les Cowboys' François Damiens ook vanavond op #FFGent

P1a1r1v2gu13g9voo1iusald1lnl3
17 okt. 2015
Vanavond zal om 19:00 de competitiefilm 'Les Cowboys' in première gaan op Film Fest Gent in aanwezigheid van hoofdrolspeler François Damiens samen met regisseur Thomas Bidegain en acteur Finnegan Oldfield! Bestel HIER nog tickets voor de film.

De titel van het regiedebuut van Thomas Bidegain, gerenommeerde vaste scenarist van Jacques Audiard, is misleidend maar prikkelt ook onze nieuwsgierigheid. Het gaat hier dus niet om een Franse western (want ze bestaan wel degelijk, gelukkig in kleine getale), wel om een drama dat in het hedendaagse Frankrijk speelt. Maar dan wel in een hechte gemeenschap van operette-cowboys die in hun vrije tijd samenklitten om in de weidse prairie te genieten van country & western, rodeo's en kampvuren. Summier samengevat verwijst de plot wél naar een heuse Amerikaanse western, John Fords 'The Searchers' (1956), waarin John Wayne zijn ontvoerd nichtje moet redden uit de handen van de Apachen en moet vaststellen dat het meisje na haar jarenlange gevangenschap ook een echte Indiaanse is geworden. In 'Les Cowboys' gaat het om een man, Alain (uitstekend vertolkt door de Belgische acteur François Damiens) van wie de 16-jarige dochter na een rustiek dansje plotseling verdwijnt. Hij ontdekt vrij snel dat ze er vanonder gemuisd is met haar moslimvriendje en vreest dat ze vervolgens de prooi is geworden van islamitische radicalen. Alain wil te allen prijze zijn dochter terugvinden en bijt zich zo geobsedeerd vast in zijn queeste dat hij vervreemdt van vrouw en vrienden. Tegen wil en dank sleept hij ook zijn zoon Kid mee in het avontuur. De jonge kerel offert er zijn jeugd voor op; hun pijnlijke relatie is het sterkst uitgewerkt in de film. De jarenlange tocht voert hem van Oost-Frankrijk naar Antwerpen (kennelijk een rekruteringcentrum voor jihadisten) en uiteindelijk naar post 9/11 Afghanistan. Waar de man uit 'la France profonde' terechtkomt in een voor hem onbekende wereld in verandering waar de codes van het oude Westen niet langer van toepassing zijn en hij als bange blanke man zijn oriëntatie kwijt is.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?