10 21 okt. '23

Het publiek kiest 'Pride' als favoriete film

P19592c0vu154g1qko1lt91qn61ovr1
29 okt. 2014

De Port of Ghent Publieksprijs gaat naar 'Pride' van Matthew Warchus en de Canvas Publieksprijs is voor 'Il Capitale Umano' van Paolo Virzì. Eerder werd al bekend dat Raphaël Crombez' kortfilm 'Perdition County' aan de haal ging met de ACE Image Factory Publieksprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm.

Port of Ghent Publieksprijs voor 'Pride' van Matthew Warchus
De onweerstaanbare Britse crowdpleaser 'Pride' rijfde tijdens de jongste editie van Cannes ook al de Queer Palm binnen. Op het 41e Film Fest Gent werd de film voorgesteld door acteur Andrew Scott die kon rekenen op een trouwe horde fans. Het publiek stemde dan ook massaal op de feelgoodkomedie, een juweel van een film met een hoog Full Monty-gehalte. De film behaalde een gemiddelde score van 4,74 op 5. De prijs is goed voor een distributie premie van €5.000 bij een Belgische distributeur en een media campagne ter waarde van €11.500. In België komt de film op 5 november 2014 in de zalen.

'Pride', dat overigens gebaseerd is op waargebeurde feiten, belicht het onverwachtse en onwaarschijnlijke bondgenootschap tussen stakende mijnwerkers uit Wales en een groepje homoactivisten. De film speelt zich af tegen de achtergrond van het Thatcher-tijdperk, in een Welsh stadje meer bepaald, waar enkele homo's en lesbiennes uit Londen - ze noemen zichzelf LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners) - in een oude minibus naartoe trekken om de stakers een hart onder de riem te steken door het geld dat ze voor hen inzamelden persoonlijk te komen overhandigen. Alleen zijn de plaatselijke inwoners, de conservatieve regering en de rechtse tabloidpers niet zo progressief denkend.


Canvas Publieksprijs voor 'Il Capitale Umano' van Paolo Virzì.
Kwaliteitszender Canvas liet zich tijdens het festival opmerken met een eigen publieksprijs. Canvas koos uit het volledige festivalprogramma een aantal films die aansluiten bij waar de zender voor staat. 'Il Capitale Umano' van Paolo Virzì kreeg de hoogste waardering van het festivalpubliek en zal dus worden aangekocht en uitgezonden op Canvas, wat goed is voor een bedrag van minstens €12.500. Bovendien staat deze film op de achtste plaats in de publiekstop met een score van 4,48 op 5. Afgelopen juni ging de film in Rome ook al aan de haal met de David di Donatello - zeg maar: de Italiaanse Oscar - voor beste film. In België komt de film op 21 januari 2015 in de zalen.

'Il Capitale Umano' is een intelligente, stijlvolle thriller en tevens een bijtende kritiek op de klassenmaatschappij. Alles begint tijdens een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië, waar een fietser van de weg wordt gereden en gewond in een gracht belandt. Vervolgens zien we hoe deze gebeurtenis een impact heeft op twee uiteenlopende gezinnen: die van de middle class bankier Dino en diens tienerdochter enerzijds, en de kapitalistische mogul Giovanni en zijn vrouw Carla anderzijds. Het resultaat is een meeslepende, uiterst slim geconstrueerde whodunit die door Virzì naar een verwoestende climax wordt gestuwd.


ACE Image Factory Publieksprijs voor 'Perdition County' van Rafaël Crombez
Film Fest Gent organiseerde op zondag 19 oktober de vierde editie van de Competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilms. Winnaar van de ACE Image Factory Publieksprijs werd 'Perdition County' van Raphaël Crombez die studeerde aan LUCA School of Arts. De publieksprijs is goed voor een grading-sessie ter waarde van €6500 bij het audiovisueel postproductiehuis ACE Image Factory voor een volgend filmproject. 'Perdition County' vertelt het verhaal van een soldaat uit een plunderende militie die deserteert om zijn menselijkheid te herwinnen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.