11 22 okt. '22

Het publiek kiest 'Black' en 'Carol' als favoriete films

P1a2i875a4139g1j6b11qp1pk31tsq1
26 okt. 2015

De Port of Ghent Publieksprijs gaat naar 'Black' van Adil El Arbi & Bilall Fallah en de Canvas Publieksprijs is voor 'Carol' van Todd Haynes. Eerder werd al bekend dat Anouk Fortuniers kortfilm 'Drôle d'oiseau' aan de haal ging met de ACE Image Factory Publieksprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm.

Port of Ghent Publieksprijs voor 'Black' van Adil El Arbi & Bilall Fallah
De prijs is goed voor een distributiepremie ter waarde van €5000. 'Black' viel eerder al in de prijzen op het Toronto International Film Festival waar de film aan de haal ging met de Dropbox Discovery Award. 'Black' was de enige Europese film op de shortlist van vijf kanshebbers voor deze bekroning van nieuw talent. De film werd geproduceerd door Caviar, in coproductie met a team production en Climax Films en kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Amper een jaar na 'Image' keren Adil en Bilall terug naar de Brusselse misdaad: 'Black' gaat over de vijftienjarige Mavela, die valt voor een jongen van een rivaliserende bende. Een rauwe, bloedstollende kijk op een grootstad, dat mag je van deze adaptatie van de boeken 'Black' en 'Back' van Dirk Bracke verwachten.

Canvas Publieksprijs voor 'Carol'
Kwaliteitszender Canvas liet zich tijdens het festival opmerken met een eigen publieksprijs. Canvas koos uit het volledige festivalprogramma een aantal films die aansluiten bij waar de zender voor staat. 'Carol' van Todd Haynes kreeg de hoogste waardering van het festivalpubliek en zal dus worden aangekocht en uitgezonden op Canvas. Bovendien staat deze film op een gedeelde vijfde plaats in de publiekstop met een score van 4,57 op 5, samen met 'Departure' van Andrew Steggall. In Cannes dong de film mee naar de Gouden Palm en kaapte Rooney Mara de prijs voor Beste Actrice weg. In België komt de film op 13 januari 2016 in de zalen.

In 'Carol' vertolkt Cate Blanchett een rijke New Yorkse vrouw, die haar huwelijk, status en moederschap in het gedrang brengt voor een relatie met de piepjonge en timide winkelbediende Therese (Rooney Mara). Maar lesbische liefde is, in het conservatieve Amerika anno 1952, nog meer taboe dan vreemdgaan. Regisseur Tod Haynes toont zich alweer een uitstekende vrouwenregisseur, en de meticuleuze tableaus van cinematograaf Edward Lachman druipen van de melancholie en de smachtende passie.

ACE Image Factory Publieksprijs voor 'Drôle d'oiseau' van Anouk Fortunier
Film Fest Gent organiseerde op zondag 18 oktober de vijfde editie van de Competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilms. Winnaar van de ACE Image Factory Publieksprijs werd 'Drôle d'oiseau' van Anouk Fortunier die studeerde aan LUCA School of Arts. De publieksprijs is goed voor een grading-sessie ter waarde van €6500 bij het audiovisueel postproductiehuis ACE Image Factory voor een volgend filmproject.

'Drôle d'oiseau' gaat over Zoë, die na een schooldag wordt opgepikt door haar bipolaire vader. Gewapend met haar fantasie, tracht ze de problemen waarmee haar vader dagelijks kampt te verzachten.

De volgende editie van Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot 22 oktober 2016.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.