10 21 okt. '23

Het Paradijs van Laura Vandewynckel geselecteerd voor Filmfestival Cannes

P19iu7flgv1dti1h718qe68ma2v1
15 apr. 2015

De korte animatiefilm, die zijn wereldpremière op Film Fest Gent beleefde, is uitgenodigd voor het Cinéfondation-programma van het festival.

Vandewynckel maakte 'Het paradijs' als student aan het RITS in Brussel en ging in première op Film Fest Gent in 2014 in de competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilmcompetitie. Ze won eind vorig jaar ook al een VAF Wildcard en op Anima 2015 werd de film met de Sabamprijs bekroond.

'Het paradijs' kan best omschreven worden als een sociaal-kritische reflectie op toerisme en immigratie. De film volgt reizigers tijdens hun zoektocht naar de beste plek op aarde, van het noorden naar het zuiden en vice versa. Hoewel hun paden kruisen, lijken ze elkaar nooit echt te ontmoeten.

Voor het maken van haar stop-motion poppenfilm werkte Vandewynckel samen met Johanna Vanhaecke die het licht verzorgde. De montage en compositing was in handen van Robin De Praetere, de grading door Laura Peeters. Lode Wellens ontwierp het geluid en de mixage gebeurde door Pedro Van der Eecken. De stemmencast bestond o.a. uit Thomas Bellinck, Nico Sturm, Liesje De Backer, Jerom Sturm en Rocky Sturm.

In het recente verleden selecteerde de Cinéfondation ook al korte films van onder meer Gilles Coulier (IJsland, 2010), Pieter Dirkx (Bento monogatari, 2011) en Leni Huyghe (Matteus, 2012).

De voorzitter van zowel de Cinéfondation als de Officiële Kortfilmjury is dit jaar de Oscargenomineerde Mauritiaanse regisseur Abderrahmane Sissako wiens Timbuktu in 2014 zijn première in de Officiële Competitie van Cannes beleefde.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.