10 21 okt. '23

Het beste van 2014 volgens Patrick Duynslaegher

P1999u6tvs43v1tb4418eqh1ok32
16 dec. 2014

We lijsten het filmjaar in met het beste wat er in 2014 op het witte doek verscheen. Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent, blikt terug op zijn must-see films van het afgelopen jaar.

1. DEUX JOURS, UNE NUIT van Luc en Jean-Pierre Dardenne (België)

[IMG]

2. WINTER SLEEP van Nuri Bilge Ceylan (Turkije)

[IMG]

3. LEVIATHAN van Andrej Zvyagintsev (Rusland)

[IMG]

4. 12 YEARS A SLAVE van Steve McQueen (VS)

[IMG]

5. LA PRINCESA DE FRANCIA van Matias Pineiro (Argentinië)

[IMG]

6. ADIEU AU LANGAGE - 3D van Jean-Luc Godard (Frankrijk)

[IMG]

7. THE KINDERGARTEN TEACHER van Nadav Lapid (Israël)

[IMG]

8. BLACK COAL van Diao Yinan (China)

[IMG]

9. VIOLET van Bas Devos (België)

[IMG]

10. EASTERN BOYS van Robin Campillo (Frankrijk)

[IMG]

Runners-up (in willekeurige volgorde):
BOYHOOD van Richard Linklater (VS), BIRDMAN van Alejandro G.Inarritu (VS), THE GRAND BUDAPEST HOTEL van Wes Anderson (VS), STILL THE WATER van Naomi Kawase (Japan), NATIONAL GALLERY van Frederick Wiseman (VS), AIMER, BOIRE ET CHANTER van Alain Resnais (Frankrijk), TONNERRE van Guillaume Brac (Frankrijk), MAPS TO THE STARS van David Cronenberg (Canada), FROM WHAT IS BEFORE van Lav Diaz (Filippijnen), GENTE DE BIEN van Franco Lolli (Columbia), UNE NOUVELLE AMIE van François Ozon (Frankrijk), STRATOS van Yannis Economides (Griekenland), WASTE LAND van Peter Van Hees (België), LUCIFER van Gust Van Den Berghe (België), P’TIT QUINQUIN van Bruno Dumont (Frankrijk), EDEN van Mia Hansen-Love (Frankrijk), BELLA ADDORMENTATA van Marco Bellocchio (Italië), I AM THE HAPPINESS ON EARTH van Julian Hernandez (Mexico), MAIDAN van Sergei Loznitsa, (Oekraïne) LA CHAMBRE BLEUE van Mathieu Amalric (Frankrijk), SAINT LAURENT van Bertrand Bonello (Frankrijk), L’HOMME QU’ON AIMAIT TROP van André Téchiné (Frankrijk).

Omdat de Top 10 lijstjes almaar vroeger worden opgemaakt duikt 'The Wolf of Wall Street' nu nog vaak op terwijl Scorsese’s film al eind 2013 werd uitgebracht, vandaar dat hij ontbreekt in mijn Top 10 van 2014. En dan zijn er ook de "toppers" in veel filmjaaroverzichten die ik (nog) niet heb gezien: 'Mommy' van Xavier Dolan, 'Ida' van Pavel Pawlikowski, 'Under the Skin' van Jonathan Glazer, 'Interstellar' van Christopher Nolan , 'Gone Girl' van David Fincher, 'The Drop' van Michaël R.Roskam.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.