12 23 okt. '21

Het Belgische palmares van de European Film Awards

P18bh09p1a1867lm94iu1j5i1rn51
11 dec. 2013

Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown mocht zaterdag de Europese Filmprijs voor Beste Actrice in ontvangst mogen nemen. Dit voor de vertolking die Veerle Baetens neerzette in het bluegrass drama. Ook Tom Van Avermaet viel die avond in de prijzen; zijn korte film Dood van een schaduw werd gelauwerd als Beste Europese Kortfilm. De Europese Filmprijzen worden internationaal aanzien als het Europese equivalent van de Oscars. De uitreiking gebeurde dit jaar in het Haus der Berliner Festspiele in Berlijn.

De vertolking van Elise leverde Veerle Baetens de Europese Filmprijs voor Beste Actrice op. Zij kreeg de award uit handen van acteur Christophe Lambert (Highlander). Tegenstanders in deze categorie waren Keira Knightley (Anna Karenina), Naomi Watts (The Impossible), Luminita Gheorghiu (Child’s Pose) en Barbara Sukowa (Hannah Arendt). Het is niet de eerste keer dat Baetens geroemd wordt omwille van haar acteerprestaties in The Broken Circle Breakdown; ze werd eerder al geprezen als Beste Actrice tijdens het Filmfestival van Tribeca terwijl de krant The New York Times naar aanleiding van de Amerikaanse release van de film begin november nog uitpakte met lovende woorden over de actrice.

De kortfilmcategorie leverde bovendien nog een winnaar op. Daar werd Dood van een schaduw van regisseur Tom Van Avermaet bekroond met de Filmprijs voor Beste Europese Kortfilm. Tom Van Avermaet nam de award persoonlijk in ontvangst in Berlijn, overhandigd door de Italiaanse actrice Jasmine Trinca (Miele, La meglio giuventù). Dood van een schaduw zag zich genomineerd voor de European Film Awards na het winnen van de EFA-kwalificerende prijs tijdens het Internationaal Filmfestival van Valladolid eind vorig jaar. De film is een productie van Ellen De Waele voor Serendipity Films.

Verder kon ook de Brusselse animatie- en productiestudio Walking The Dog van Eric Goossens en Anton Roebben tevreden zijn. De prijs voor Beste Animatiefilm werd uitgereikt aan Ari Folmans The Congress waarbij Walking The Dog een groot deel van de animatiesequenties realiseerde.

Eerder dit jaar werd daarnaast ook al bekend dat de EFA Young Audience Award 2013 naar Nono, het zigzag kind van de Vlaamse regisseur Vicent Bal ging. De film is een co-productie met Vlaanderen via Antonino Lombardo van Prime Time.

Sinds het ontstaan van de European Film Awards in 1988 kwamen er - exclusief de prijzen die vanavond gewonnen werden - al eerder negen beeldjes naar België. Jaco Van Dormaels Toto le héros is daarbij tot nog toe de recordhouder dankzij de vier awards die de film in 1991 won. Ook de gebroeders Dardenne (Le gamin au vélo) en Hans Van Nuffel (Adem) behoren tot de lijst van laureaten. Twee Belgische films wonnen eerder de People's Choice Award: Mr. Nobody (2010) van Jaco Van Dormael en Hasta la vista (2012) van Geoffrey Enthoven.

De European Film Academy telt een kleine 3.000 leden, waarvan 89 Belgische. Dit zet België op een negende plaats qua ledenaantal. (Duitsland heeft met 492 bijvoorbeeld het grootste ledenaantal, gevolgd door Groot-Brittanië en Frankrijk.) Het zijn die leden die in de belangrijkste categorieën (Beste Film, Regisseur, Scenario, Acteur, Actrice) de winnaars aanduiden.

Felix van Groeningen en Carl Joos schreven het scenario van The Broken Circle Breakdown, gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Ruben Impens was betrokken als DoP, de montage was in handen van Nico Leunen. The Broken Circle Breakdown Band, o.l.v. Björn Eriksson, realiseerde de bluegrass soundtrack van de film. Dirk Impens van het in Gent gevestigde Menuet produceerde de film met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Ook Dood van een schaduw, dat voortvloeit uit een VAF Wildcard die Tom Van Avermaet won in 2006, en Nono, het zigzag kind konden rekenen op steun van het Fonds.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.