10 21 okt. '23

‘Harpya’ van Servais nogmaals naar Cannes

P1bfpgid3v19lvb4l85m1fgm1ksr1
Nieuws 10 mei 2017

Onder de zeven kortfilms die het filmfestival van Cannes tussen 1951 en 1999 getekend hebben bevindt zich ‘Harpya’ van Raoul Servais. Daarom wordt deze animatieklassieker en Gouden Palm-winnaar tijdens de 70ste editie vertoond in de sectie Cannes Classics.

In dit onderdeel van de officiële selectie komen vooral moderne of gerestaureerde filmklassiekers aan bod. Dit jaar wordt er bovendien een selectie van zeven betekenisvolle kortfilms vertoond. Raoul Servais bevindt zich in het illustere gezelschap van onder meer Joris Ivens, Bert Haanstra, Jane Campion en Norman McLaren.

In ‘Harpya’ redt burgermannetje meneer Oscar een harpij van een gewisse verdrinkingsdood. Hij neemt haar mee naar huis en wordt op zijn beurt slachtoffer van het half vrouw, half vogel mythologisch wezen. Met dat werk veroorzaakte Raoul Servais een schok want het was een breuk met zijn voorgaande kortfilms. In ‘Harpya’ probeerde hij voor het eerst live action te combineren met animatie. Daarbij ontwikkelde hij een eigen techniek bestaande uit leganimatie, frontprojectie en multiplane-opnames. Die vormde een aanloop naar de zogenaamde Servaisgraphie die in ‘Taxandria’ werd toegepast maar achterhaald werd door de digitalisering. De Cannes-jury bekroonde ‘Harpya’ in 1973 met de Gouden Palm en in 1980 verkoos de internationale filmkritiek de kortfilm als een van de beste vijftien animatiefilms aller tijden. Dertig specialisten gaven in 2006 de film een veertiende plaats op de 'best of' lijst.

De op 1 mei 1928 in Oostende geboren Raoul Servais opende in 2015 met zijn voorlopig laatste animatiefilm ‘Tank’ de 42ste editie van Film Fest Gent. Zijn oeuvre werd wereldwijd bekroond omdat het “de grenzen tussen animatie en live action uitgomde en hij zelf zowel in de voetsporen van de avant-gardisten trad maar de trendsetters ook voor was”, aldus de jury op het bekende Animafest Zagreb die Servais vorig jaar een Lifetime Achievement Award schonk.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.