10 21 okt. '23

Goldmineties: Porco Rosso

P19c5p89ir1tembjdm69teape81
21 jan. 2015

Welke film van animatiegrootheid Hayao Miyazaki nu de beste is, daarover zijn de meningen verdeeld. Voor de een is het Howl’s Moving Castle (2004), voor de ander is het het eco-sprookje Princess Mononoke (1997) waarmee de Japanse meester doorbrak in het westen. En ook Spirited Away (2001) maakt aanspraak op deze titel. Hoe dan ook, alle elf films (er komen er wellicht geen meer bij aangezien de regisseur vorig jaar zijn pensioen heeft aangekondigd) die Miyazaki sinds de jaren zestig maakte bezitten wonderbaarlijke scènes die je nooit meer vergeet.

Zo ook het minder bekende 'Porco Rosso' uit 1992 waarin de titelheld een freelance premiejager is die met zijn felrode vliegtuig jacht maakt op luchtpiraten die de Adriatische kust onveilig maken. Miyazaki heeft duidelijk iets met vliegtuigen. Zijn vader had een fabriek van besturingssystemen voor oorlogsvliegtuigen wat zijn zoon een blijvende fascinatie bijbracht voor alles wat maar kan vliegen: machines, objecten, dieren. Vandaar het vliegend kasteel in 'Lupin III: Castle of Cagliostro', de vliegende draak in 'Nausicaä of the Valley of the Wind', het meisje dat een bezem berijdt in 'Laputa: Castle in the Sky'. En Miyazaki’s afscheidsfilm 'The Wind Rises' (2013) is een portret van de briljante ontwerper van Japanse gevechtsvliegtuigen, Jiro Horikoshi.

Een andere constante in het werk van de bekendste regisseur uit de Studio Ghibli-stal is zijn liefde voor varkens wat in veel van zijn films terugkeert. Maar nergens worden deze twee obsessies zo prominent gecombineerd als in 'Porco Rosso' waarin de piloot van dienst een varkenssmoel heeft. Wat ongeveer het enige gefantaseerde element is in een Miyazaki-film die het voor een keertje niet van magische knuffelwezens of geesten moet hebben, maar geworteld is in de werkelijkheid, met als achtergrond het opkomend fascisme in Italië. Deze politieke dimensie zit onnadrukkelijk in het verhaal verweven, zonder dat Miyazaki daar nu echt de aandacht op vestigt. Zoals hij trouwens ook vaag blijft over het grote mysterie in het leven van de protagonist: zijn transformatie naar piloot met varkenskop.

'Porco Rosso' is in de eerste plaats een wervelend avontuur vol luchtgevechten die Miyazaki en zijn ploeg inspireren tot meesterlijke animatiekunstjes, te beginnen met de ouverture waarin de luchtpiraten een groep van vijftien schoolmeisjes gijzelen die dolle pret beleven aan de duizelingwekkende reddingmaneuvers. Wanneer de verslagen piraten een Amerikaanse waaghals inhuren om Porco Rosso te trotseren krijgen we nog meer stuntwerk in het luchtruim. Dat de Yankee ook een filmidool is, biedt Miyazaki de gelegenheid om zijn dolle actie te kruiden met allerlei Hollywoodreferenties. De regisseur laat die dogfights ook afwisselen met verstilde momenten waarin je als toeschouwer gewoon zit te genieten van de tweedekkers die sierlijk door het luchtruim zweven. Dan krijgen zijn beelden een lichtheid en sereniteit die kenmerkend is voor een regisseur die met zijn animatie geen naturalistische nabootsing van de werkelijkheid nastreeft, maar vooral op zoek gaat naar magie, verwondering en transcendentie.

De film zal op woensdag 21 januari vertoond worden. Tarieven: € 5 (standaard) / € 3 (reductie). Reserveren kan door een mail te sturen naar info@kaskcinema.be, met vermelding van de voorstelling.

Het volledige programma is te vinden op: www.kaskcinema.be.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.