Goldmineties @ KASKcinema

P1a72c5fejvcc112dlc01siofem1
21 dec 2015
KASKcinema zet het nieuwe jaar in met een langverwachte tweede editie van GOLDMINETIES, een focus op de beste films van de jaren 90. Onze programmatoren selecteerden voor de gelegenheid oud werk van de Coens, von Trier, Pakula en Spike Lee, in plaats van een nieuwe One Shot Cinema.

WOENSDAG 6 JANUARI | 20:30
Miller’s Crossing (Joel & Ethan Coen, 1990, 115’)

Hoewel Miller’s Crossing intussen een kwarteeuw oud is, hebben de Coen brothers dit meesterwerk nooit meer overtroffen. Samen met de eerste twee Godfathers van Francis Coppola, Scorsese’s Goodfellas en Michael Manns Heat, is dit een van de mijlpalen van de moderne gangsterfilm.

Gesitueerd tijdens de Drooglegging in een niet nader bepaalde stad aan de Oostkust, is deze sombere film gevuld met briljant geënsceneerde actiescènes maar ook met een complexe morele ambiguïteit waarvoor de Coens hun inspiratie zochten in Red Harvest van hardboiled schrijver Dashiell Hammett.

David Byrne speelt de rechterhand van een Ierse maffiabaas (Albert Finney in grote doen). Wanneer hij in ongenade valt en overloopt naar het kamp van de Italiaanse criminelen, ontketent hij een ware bendeoorlog en via allerlei listen speelt hij de diverse fracties tegen elkaar uit zonder zijn erecodes af te zweren.

WOENSDAG 13 JANUARI | 20:30
Presumed Innocent (Alan J. Pakula, 1990, 127’)

Er zijn drie goede redenen waarom u deze legal thriller / courtroom drama moet gezien hebben over een gevierde aanklager die zelf op de beklaagdenbank belandt.

1) Voor de atypische vertolking van Harrison Ford als een allesbehalve heroïsch personage: de topadvocaat die hij opvoert is zwak, achterbaks en heeft geen vat op de gebeurtenissen die hij denkt te controleren en manipuleren.
2) Voor de boeiende insiderskijk op het reilen en zeilen, maar vooral ook het in gebreke blijven van het Amerikaanse justitieapparaat.
3) Voor de ingetogen film noir-stijl van Alan J. Pakula. De regisseur van Klute, All the President’s Men en The Parallax View toont zich hier eens te meer de meester van de paranoïde thriller die samen met zijn briljante D.O.P. Gordon Willis een allesoverheersende sfeer van onveiligheid, verraad en dreiging oproept.

WOENSDAG 20 JANUARI | 20:30
Breaking the Waves (Lars von Trier, 1996, 159’)

Enfant terrible Lars Von Trier is evenzeer een man van grote emoties als van onnozele provocaties. In Breaking the Waves zijn het gelukkig de overweldigende emoties die primeren. Von Triers meesterwerk is een prachtige elegie over fysieke passie maar ook over spirituele transcendentie.

Emily Watson brengt een hypnotiserende vertolking als een jonge vrouw die in een afgelegen calvinistische gemeenschap aan de noordkust van Schotland zwaar op de proef wordt gesteld en uit liefde tot alle offers bereid is.

Von Trier draaide zijn Cinemascope-film grotendeels met een trillende handcamera en stouwt zijn soundtrack vol met weemoedige popsongs uit de seventies. Ondanks dit modern jasje en de Schotse setting sluit zijn thematiek perfect aan bij de sublieme geloofsdrama’s van de beroemdste van alle Deense regisseurs, Carl T. Dreyer.

WOENSDAG 27 JANUARI | 20:30
Summer of Sam (Spike Lee, 1999, 142’)

Nu Spike Lee in de VS andermaal voor controverse zorgt met zijn nieuwste Chi-Raq loont het de moeite om een van zijn minst bekende en meest dramatische films opnieuw onder de aandacht te brengen.

Summer of Sam speelt zich uitzonderlijk niet in de Afro-Amerikaanse gemeenschap af, maar toont hoe een groepje heethoofden uit een Italo-Amerikaanse wijk heftig, racistisch en hysterisch tekeer gaat wanneer tijdens de bloedhete zomer van 1977 serial killer son of Sam een angstpsychose veroorzaakt.

De regisseur van Do the Right Thing en Malcolm X maakt dankbaar en geïnspireerd gebruik van de disco-koorts om zijn intense scènes vol seksuele frustratie en opgekropt geweld extra kracht bij te zetten. En zoals je van Spike Lee mag verwachten haalt hij het beste uit een uitmuntende cast: Mira Sorvino, Adrian Brody, John Leguizamo en Ben Gazarra.

Tickets en info op de website van KASKcinema.