10 21 okt. '23

Goldmineties 25 januari: Snake Eyes (1998)

P1b7ai9va0qj7a3s146u1829mod1
Nieuws 25 jan. 2017

In het Goldmineties programma de hele maand januari in KASKcinema worden, in samenwerking met Film Fest Gent, drie Nineties films vertoond van de Amerikaanse regisseur Brian De Palma. 25 januari schuif je aan voor de thriller 'Snake Eyes' (1998)!

De hypergestileerde, hyperformalistische complotthriller 'Snake Eyes' is niet alleen een schitterende oefening in pure cinema maar ook een fascinerende bespiegeling over beeldvorming en –manipulatie in een samenzweerderig Amerika waar het streven naar profijt en vermaak als hoogste goed telt. Deze briljante film van Brian De Palma speelt volledig in een arena in de gokstad Atlantic City, waar tijdens een boksmatch de staatssecretaris van Defensie door een sluipschutter wordt vermoord. De navy officier (Gary Sinise) die de politicus hoorde te beschermen, zit plotseling opgescheept met veertienduizend verdachten. Nicolas Cage is de corrupte politieman die de kans krijgt om voor een keer in zijn leven een eervolle daad te stellen.

Meer nog dan 'Mission Impossible' (1996) groeit 'Snake Eyes' daardoor uit tot een aaneenschakeling van hoogstandjes in bijna abstracte filmische virtuositeit.

De Palma en zijn meesterlijke D.O.P. Stephen H. Burum openen hun thriller met één ononderbroken camerabeweging, een bijna twintig minuten durend Steadicam-shot, waarin alles en iedereen aan elkaar gelinkt wordt in een duizelingwekkende ruimtelijke verkenning. De verdere film wordt een oefening in subjectieve vertelling: we krijgen de gebeurtenissen te zien die tot de moordaanslag hebben geleid vanuit het standpunt van drie verschillende getuigen.

Karakters en verhaal hebben an sich weinig betekenis, maar leveren het framework voor De Palma’s duivelse manipulaties en demonstraties van verbazend vloeiende techniek. Meer nog dan 'Mission Impossible' (1996) groeit 'Snake Eyes' daardoor uit tot een aaneenschakeling van hoogstandjes in bijna abstracte filmische virtuositeit.

Snake Eyes
Woensdag 25 januari - 20:30 uur in KASKCinema (Godshuizenlaan 4, Gent)
Tickets (€5/€3) hier verkrijgbaar - Film Fest Friends gaan gratis op vertoon van hun lidkaart!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.