10 21 okt. '23

‘Girl’ wint en verliest

5f857c50 f9a1 11e8 aa5f 042653ff3bfd
Nieuws 18 dec. 2018

Met het winnen van de European Discovery Award en het missen van een Oscarnominatie als beste niet-Engelstalige film lag succes en verlies de jongste dagen wel erg dicht bij elkaar voor ‘Girl’ van Lukas Dhont.

Op de uitreiking van de European Film Awards in Sevilla verzilverde ‘Girl’ met de prijs voor het beste Europese debuut uiteindelijk een van zijn drie nominaties. De andere nominaties, beste film en beste acteur, gingen respectievelijk naar ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski en naar Marcello Fonte in ‘Dogman’ van Matteo Garrone. Naast ‘Girl’ won ook de Vlaamse coproductie ‘Another Day of Life’ de European Film Award voor beste animatiefilm. Een andere Belgische coproductie ‘The Death of Stalin’ van Armando Iannucci werd uitgeroepen tot de beste komedie van 2018. Het is niet de eerste keer dat een Vlaamse film de prijs voor het beste debuut wint. Hans Van Nuffel ging Lukas Dhont voor toen hij in 2011 die prijs won voor ‘Adem’.

Vertrouwd

Bij het horen over de European Film Awards zullen velen die de 45ste editie van Film Fest Gent meemaakten een vertrouwd gevoel gekregen hebben. ‘Girl’ was onze openingsfilm, ‘Cold War’ won hier ook al de Grand Prix, beste actrice Joanna Kulig trad op in ‘Cold War’. Volgens de leden van de European Film Academy was ‘Cold war’ ook de beste gemonteerde Europese film.

De beste documentaire ‘Bergman – A Year in a Life’ werd hier vertoond in samenwerking met de Gentse universiteit. Martin Otterbeck won voor zijn camerawerk in ‘Utoya 22. July’ de Carlo Di Palma prijs en de European Composer Award ging naar Christoph M. Kaiser & Julian Maas voor ‘3 Days in Quiberon’, twee films uit de Film Fest Gent-competitie.

Treuren

Voor ‘Girl’ is de Europese prijs een voorlopig hoogtepunt in een denderend en ongezien prijzenconcours. Het is nu uitkijken naar wat de uitreiking van de Golden Globes op 6 januari 2019 zal brengen. Maar nu ‘Girl’ naast een Oscarnominatie greep, slinken ook die kansen.

Het missen van een Oscarnominatie kwam voor velen als een verrassing. De Oscarbuzz kwam immers meteen na de wereldpremière in Cannes op gang. Uiteindelijk bleek de controverse in Amerika nefast voor de film. Teveel voor- en tegenstanders lees je daarover. Films als ‘Border’, ‘Dogman’, ‘Sunset’ treuren mee met ‘Girl’.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.