10 21 okt. '23

‘Girl’ gaat driemaal voor Europese prijs

Girl st 5 jpg sd high1280x1280
Nieuws 13 nov. 2018

Met een nominatie als beste Europese film en een nominatie voor Victor Polster als beste acteur krijgt ‘Girl’ van Lukas Dhont twee extra nominaties bovenop die voor de eerder aangekondigde beste Europese debuutfilm.

De openingsfilm van de 45ste editie van Film Fest Gent heeft dus drie kansen op een European Film Award. In de categorie beste film moet Lukas Dhonts succesfilm het opnemen tegen ‘Border’ van Ali Abbasi, ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski, ‘Dogman’ van Matteo Garrone en ‘Lazzaro Felice’ van Alice Rohrwacher. Merkwaardig genoeg krijgt Lucas Dhont geen nominatie als beste regisseur. In die categorie wordt hij “vervangen” door Samuel Maoz voor ‘Foxtrot’. Ook bij grote broer Oscar valt het geregeld voor dat een beste film niet altijd door de beste regisseur wordt gedraaid. Wat dan soms aanleiding geeft tot commentaar in de aard van “de beste film regisseerde zichzelf”.

Stemmen

Na ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen in 2013 is ‘Girl’ slechts de tweede Vlaamse film die wordt genomineerd in de belangrijkste, beste film, categorie van de European Film Awards. Jan Decleir ('Daens') en Johan Heldenberg (‘The Broken Circle Breakdown’) gingen Victor Polster voor in de categorie beste acteur. Polster is de op een na jongste acteur die een dergelijke nominatie kreeg. Jamie Bell ('Billy Elliot') is tot dusver de jongste.

Nu de nominaties bekend zijn is het aan de 3.500 leden van de European Film Academy om te stemmen voor de winnaars. De Awards ceremony heeft op 15 december 2018 plaats in Sevilla. Dan zal blijken in hoeverre ‘Girl’ zijn nominaties kan verzilveren. Inmiddels zet de film zijn triomftocht verder in de bioscopen. In Frankrijk trok de film al meer dan 300.000 bezoekers en bij ons is de kaap van de 100.000 al overschreden.

Controverse

Zoals bekend is ‘Girl’ ook de Belgische inzending voor de Oscar van de beste niet-Engelstalige film. Of de film een nominatie krijgt, weten we begin januari. De in Cannes voorspelde moeilijkheden bij het uitbrengen van ‘Girl’ in de Amerikaanse bioscopen door Netflix, komen nu concreet aan de oppervlakte. Regisseur Lukas Dhont moet een paar scènes hermonteren om alle controverse in verband met naakt te vermijden. Daar moeten de leden van de Academy zich geen zorgen over maken. Zij zien ‘Girl’ wel in de oorspronkelijke versie.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.